yuma

Zonnebrillen van plastic afval

'Weg met het plastic afval'. En dat wil niet zeggen: gooi dat afval maar weg. Nee, de Antwerpse startup 'w.r.yuma' heeft een betere oplossing. Met behulp van 3D-printtechnologie en lokaal gerecycleerd afval maakt het bedrijf stijlvolle zonnebrillen. w.r.yuma wil via crowdfunding minstens 10.000 euro ophalen met de verkoop van de eerste collectie brillen. De naam is gehaald bij Yuma in Arizona, in de VS. Het blijkt de zonnigste plek op aarde te zijn.

w.r.yuma is het eerste bedrijf ter wereld dat zonnebrillen 3D-print van plastic afval. De zonnebrillen worden gemaakt van gerecycleerde autodashboards, PET-flessen en koelkasten. De brillen worden in Antwerpen ontworpen en handmatig geassembleerd met Italiaanse brilglazen.

Afval bestaat niet

“3D-printen opent de deur naar een circulaire economie,” zegt oprichter Sebastiaan de Neubourg. de Neubourg, van opleiding ingenieur, heeft in het verleden startups geadviseerd. Maar het begon te kriebelen om zelf de hand aan de ploeg te slaan. De brillen, allemaal gepersonaliseerde exemplaren, worden in kleine oplage gemaakt.

“Onze visie is een wereld waarin afval niet bestaat,” zegt Sebastiaan de Neubourg. “Onze zonnebrillen uit gerecycleerd afval zijn demonteerbaar zodat ze later makkelijk terug gerecycleerd kunnen worden. Klanten kunnen straks hun oude zonnebril omwisselen voor een nieuw model -met korting- terwijl de oude frames worden gerecycleerd.”

Elk jaar wordt er op wereldvlak zo’n 300 miljard kg plastic geproduceerd. En verwacht wordt dat dit nog zal verdubbelen de komende twintig jaar.

In de zomer van 2018 zal w.r.yuma op verschillende muziekfestivals in Europa plastic verzamelen om daar vervolgens brillen mee te printen. “Met de bekertjes die festivalgangers inleveren gaan wij ter plaatse hippe zonnebrillen printen" zegt Sebastiaan de Neubourg.

Wie inschrijft op het crowdfunding platform 'Kickstarter' inschrijft  krijgt 30% korting op zijn bril en betaalt 67 euro.