Facilities MYRRHA 3D_2

558 miljoen voor nieuwe onderzoeksreactor in Mol

De federale regering heeft vandaag 558 miljoen vrijgemaakt voor de bouw van nieuwe onderzoeksinfrastructuur op de site van het SCK in Mol die uniek zal zijn in de wereld. De realisatie van het Myrrha-project moet bijdragen aan het beter beheer van nucleair afval en de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën.

Met de installatie zal het mogelijk zijn om een technologie te ontwikkelen die het volume en de radiotoxiciteit van hoogradioactief afval drastisch kan verminderen. Daardoor wordt de opslagperiode van enkele honderdduizenden jaren teruggebracht tot enkele honderden jaren. Verder zal Myrrha bijdragen aan de productie van nieuwe radio-isotopen en de ontwikkeling van minder invasieve kankertherapieën.

Onderzoekers uit hele wereld
De onderzoeksinfrastructuur wordt wereldwijd het eerste prototype van een kernreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller. “Omwille van zijn unieke en innovatieve karakter zal die infrastructuur onderzoekers van over de hele wereld naar België aantrekken en een nieuwe generatie experten opleiden om technologische oplossingen te bieden aan die grote uitdagingen”, legt Eric van Walle uit, directeur-generaal van het SCK.

Met de budgetten die de regering nu vrijmaakt, kan het eerste onderdeel van de deeltjesversneller en de bestralingsstations worden gebouwd. Deze infrastructuur zal in 2026 in werking worden gesteld.

“Dankzij de steun van de overheid doen we een grote stap voorwaarts. Ik wil trouwens iedereen bedanken die hard heeft gewerkt om deze beslissing mogelijk te maken, maar ook iedereen die dit project vanaf het begin heeft gesteund, in België en daarbuiten. De steun van de politiek, de industrie en de lokale autoriteiten hebben aan deze mijlpaal bijgedragen en zijn cruciaal om het project te doen slagen”, aldus Hamid Aït Abderrahim, programmadirecteur Myrrha en adjunct-directeur-generaal van het SCK.