6 Kempense bedrijven en 8 scholen delen inzichten rond competentiemanagement

Voka Kempen OostDeze week wisselden 8 scholen en 6 bedrijven uit de regio Balen, Dessel, Mol, Retie en Arendonk, van gedachten rond het belang van competentiemanagement. Pascal Thibaut lichtte toe hoe competentiemanagement verloopt bij Ajinomoto OmniChem. Chris Pintens gaf uitleg bij de aanpak en visie van VDAB op vlak van competenties. Greet Raeymaekers van Campus Het Spoor in Mol vertelde over hun werkmethodiek rond competentiegericht werken en het tot ontplooiing brengen van talenten.

Theo Verschaeren van AGC Glass Europe: „De bedoeling van deze derde contactvergadering was in eerste instantie om informatie uit te wisselen over de aanpak en ontwikkeling van competenties en talenten. Zowel scholen als ondernemingen zijn gefocust op het stimuleren van de ontwikkeling van mensen tot mondige, creatieve en zelfredzame leerlingen en medewerkers.”

Om de studiekeuze naar het technisch onderwijs te stimuleren neemt de VOKA-werkgroep ook initiatieven naar het lager onderwijs toe. Ditmaal werd een project opgezet met VBS Trapop uit Retie onder de naam ‘aan het werk’. Leerlingen gaan tijdens een ganse week actief werken rond wat er allemaal gebeurt in een bedrijf en kunnen dit ter plaatse ervaren bij B-token en Orakel in Retie. Op 20 maart organiseren de leerlingen zelf een infoavond voor hun ouders over het verloop van dit project.

In elk lokaal ondernemersnetwerk van Voka Kempen werkt een werkgroep rond onderwijs en ondernemers. Zo ook in de regio Balen-Dessel-Mol-Retie-Arendonk, het actieterrein van Voka Kempen Oost. Theo Verschaeren, HR manager bij AGC Mol, is de trekker van een groepje gedreven ondernemers. Hun doel: betere samenwerking tussen ondernemingen en scholen om kennis te delen en leerlingen te helpen een bewuste studiekeuze te maken die aansluit bij de behoeften van de arbeidsmarkt.