Nieuws Kempen Aandacht voor renovatieproject van Geelse aannemer

Aandacht voor renovatieproject van Geelse aannemer

Minister Diependale bezoekt Hof ten Steene

Aandacht voor renovatieproject van Geelse aannemer

Renotec uit Geel werkt momenteel aan de renovatie van Hof ten Steene, een beschermde vierkantshoeve met donjon in Meise. Dat trok de aandacht van Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, die de werf bezocht. De oudste elementen van de site dateren van de 14e eeuw. Deze donjon (een middeleeuwse versterkte woontoren, red.), de grote schuur, de hofstee en de oude paardenstallen krijgen allemaal een tweede leven.

Het oudste gedeelte van de vierkantshoeve dateert van de 14 eeuw. Al refereren sommige bronnen zelfs naar de 13e en 12e eeuw. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ aan het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving. Nu de eerste fase van de restauratie bijna afgerond is, nodigden aannemer Renotec en architect Dirk Geeroms de minister en stad Meise uit om de vierkantshoeve in zijn gerestaureerde staat te bewonderen.

Box-in-box renovatie

Deze restauratie is een herbestemmingsproject. Hof ten Steene wordt namelijk omgebouwd tot 5 woningen die een gemeenschappelijke binnenplaats delen. In de schuur komt een woning via het box-in-box principe. Een box- in-box renovatie is een innovatieve manier om snel, efficiënt en duurzaam te renoveren. De buitenschil – in dit geval de grote schuur – wordt bewaard, terwijl binnenin een box wordt gebouwd die als woonruimte dient. Het systeem zal worden toegepast in de grote schuur en de hofstee. De oostvleugel, waar zich van oorsprong de paardenstallen bevonden, gaat volledig terug opgemetseld worden zoals het origineel was. Hier wordt ruimte voorzien voor bergingen en een conciërgewoning. Als laatste zal er ook een nieuwbouw komen. Die maakt de vierkantshoeve weer volledig.

Eigen vakmannen

Renotec kiest er bewust voor om de restauratiewerken zo veel mogelijk in eigen beheer uit te voeren, met eigen opgeleide mensen die gespecialiseerde technieken aankunnen. “Door deze bewust keuze voor onafhankelijk vakmanschap hebben wij vat op de totale kwaliteitsketen. Zo ook bij dit project. Bovendien beschikken wij over eigen ambachtelijke ateliers. Voor Hof Ten Steene heeft onze schrijnwerkerij de oude toegangspoort uit 1653 gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld. Hiervoor werden meer dan 17 lagen verf verwijderd en kwamen prachtige details terug tot leven”, aldus het bedrijf.

Group Renotec restaureert en renoveert gebouwen, monumenten en kunstwerken met ambachtelijke kennis en innovatieve technieken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer