Begijnendreef

Creatieve ondernemers krijgen plek naast kunstenaars

TURNHOUT - Het oude academiegebouw in de Begijnendreef wordt een creatieve hub, waar cultuur en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan en startende creatieve bedrijven een onderdak krijgen. Het stadsbestuur vond hiervoor inspiratie in andere steden in binnen- en buitenland.

Het is niet lang stil geweest in het gebouw aan de Begijnendreef waar tot voor kort een deel van stedelijke academie was gehuisvest en daarvoor de beschutte werkplaats Amival.

Het kunstencollectief Creative Factory neemt nu zijn intrek in het gebouw en zal voorlopig fungeren als huisbewaarder. “Dat is zo tot de stad het gebouw koopt en er een creatieve hub van maakt waar jonge ondernemers kansen krijgen”, licht cultuurschepen Astrid Wittebolle toe in Het Nieuwsblad.

“Dit gebouw heeft een enorm potentieel. Er zijn veel grote ruimtes en diverse mogelijkheden. Het ligt dicht bij het station, wat voor jonge mensen een pluspunt is.”

Cultuur en tewerkstelling

Voor deze creatieve hub vinden de schepenen van Cultuur en Werk elkaar. “Jonge ondernemers willen we hier kansen geven”, zegt schepen Luc Op de Beeck (CD&V). “Er kunnen kruisbestuivingen ontstaan die leuke, frisse ideeën opleveren.”

“Welke ideeën, dat moet komen van de mensen die er intrekken”, vult Astrid Wittebolle aan. “De stad koopt het gebouw dit jaar aan voor 550.000 euro en legt voorwaarden op. We laten ons daarin begeleiden door de mensen van Hal 5 in Leuven, dat een soortgelijke creatieve hub is. Het doel is dat de kunstenaars en creatieve ondernemers die zich er vestigen, het beheer zelf in handen nemen en op termijn, in een of andere vorm, zelf eigenaar worden. Ze mogen zich hier wel niet afsluiten, maar het gebouw openstellen voor de gemeenschap en elkaar. Dat engagement moeten ze aangaan.”