Nieuws Kempen Cyclotron uit Waalse productie-installatie verder ontmanteld in Mol

Cyclotron uit Waalse productie-installatie verder ontmanteld in Mol

Cyclotron uit Waalse productie-installatie verder ontmanteld in Mol

Telix Pharmaceuticals Limited en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN zijn gestart met de ontmanteling van twee cyclotrons in Telix’ vergunde radiofarmaceutische productiefaciliteit in het Waalse Seneffe. Het eerste cyclotron werd al verwijderd, en zal verder ontmanteld worden op de SCK CEN-site in Mol. Later op het jaar zal ook een tweede cyclotron verwijderd worden.

Het cyclotron met een gewicht van 22 ton werd met succes verwijderd door SCK CEN, de expert in nucleaire veiligheid en ontmanteling van nucleaire installaties. Het cyclotron werd er in één stuk uitgehaald en zal verder worden ontmanteld op de SCK CEN-site in Mol. Die aanpak is een unicum, ook naar internationale maatstaven. Later dit jaar wordt ook het tweede cyclotron verwijderd.

Dat opent voor Telix formeel de deur om te starten met de bouw van een nieuwe, ultramoderne productiefaciliteit voor medische radio-isotopen en geneesmiddelen.”Dankzij een gezamenlijke aanpak en een aanzienlijke lokale expertise zal Telix de faciliteit in Seneffe snel operationeel kunnen maken. Dat is goed nieuws voor de industrie en de lokale omgeving. Het creëert werkgelegenheid, brengt nieuwe kansen voor partnerschappen en stimuleerteconomische ontwikkeling. Hoe sneller Telix de productie kan opstarten, hoe sneller die belangrijke producten kankerpatiënten kunnen bereiken”, aldus Michel Estas, ontmantelingsexpert bij SCK CEN.

Jérôme Dadoumont, projectleider bij SCK CEN, voegt hieraan toe: “We proberen – op een kostenefficiënte manier – zoveel mogelijk materiaal te recycleren en het een tweede leven te geven. SCK CEN zal de onderdelen ontmantelen en de metalen chemisch zuiveren. Als dat niet haalbaar is, worden ze voor veilige opslag en berging afgevoerd. Dankzij eerdere projecten hebben we een uitgebreide ervaring opgebouwd en hebben we de geldende reglementering en technieken onder de knie. Dit project zal ons in staat stellen onze kennis te vernieuwen en te verfijnen.”

Het biofarmaceutische bedrijf Telix Pharmaceuticals, met hoofdzetel in Australië en internationale activiteiten in België, Zwitserland, Japan en de Verenigde Staten, verwierf de site in Seneffe in april 2020.2 De site zal naar verwachting dienen als de belangrijkste Europese productievestiging van Telix.

SCK CEN behoort tot de grootste onderzoeksinstellingen van België. Meer dan 850 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit. De onderzoeksactiviteiten van SCK CEN focussen zich op drie grote thema’s: veiligheid van nucleaire installaties, ontwikkeling van nucleaire geneeskunde en bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.