dncs_gebouw

DNCS geeft camera’s al tien jaar lang meer mogelijkheden

Het kempische bedrijf DNCS ontwikkelt en gebruikt nu al tien jaar hoogtechnologische bewakingssystemen die luchthavens, festivalweides, winkelcentra en bedrijven veiliger maken. Hun systemen worden daarnaast gebruikt in een brede waaier van bedrijven waar ze veel meer doen dan alleen maar toezicht houden. Dat is mogelijk dankzij de almaar verder meedenkende hightechsystemen die het bedrijf bouwt met de steeds sneller evoluerende technologie.

De meeste bedrijven, instellingen en publieke gebouwen kunnen niet zonder bewakingscamera’s. Een degelijk bewakingssysteem kost flink wat geld. Een investering die in het beste geval voor niets is gebeurd. Bij DNCS is dat echter anders. De camera’s in een regulier bewakingssysteem zijn bij het bedrijf uit Gierle nu al tien jaar met extra functies uitgerust. DNCS ontwikkelt en installeert namelijk intelligente systemen die beelden kunnen analyseren en interpreteren. Dat biedt een hele waaier aan nieuwe mogelijkheden.

Het gezicht van de chauffeur

Gust Dierckx, oprichter en CEO van DNCS : “Bewakingssystemen kunnen al langer nummerplaten herkennen. Dat is op zich niet meer zo bijzonder. Veel bedrijven gebruiken dit herkenningssysteem om chauffeurs gemakkelijk toegang te geven tot het bedrijf: de vrachtwagen komt aan en die gaat open. Dat betekent echter dat iemand met een gestolen vrachtwagen ook binnen kan. De systemen die wij ontwikkelen kunnen worden uitgerust met gezichtsherkenning. Dat betekent dat diezelfde vrachtwagen alleen binnen kan als hij wordt bestuurd door één van de chauffeurs van het bedrijf. Dit is maar één voorbeeld. De toepassingsmogelijkheden zijn breed."

Het spreekt voor zich dat dit soort actieve bewakingssystemen bijzonder nuttig is op locaties met een verscherpt veiligheidstoezicht, zoals luchthavens of voetbalstadions, of op locaties met een verhoogd diefstalrisico zoals winkelcentra. “Met zo’n systeem is het perfect mogelijk om voetbalsupporters met een stadionverbod te detecteren. Komt zo iemand toch naar het voetbal, dan wordt de steward verwittigd nog voor de persoon in het stadion is. Het systeem houdt terwijl bij waar die persoon zich bevindt.” De DNCS-systemen die in luchthavens actief zijn, kunnen nog verder gaan, maar daar kan het bedrijf om evidente redenen niet verder op ingaan.

Het systeem analyseert zelf de beelden en waarschuwt wanneer het iets vaststelt dat beantwoordt aan parameters die op voorhand zijn geprogrammeerd. Dat biedt het grote voordeel dat één persoon veel meer camera’s kan bedienen. “Het is fysiek onmogelijk om veel schermen tegelijk in het oog te houden. Als onze systemen meekijken kan dat wel. Ga er maar vanuit dat er heel wat beelden tegelijkertijd bekeken moeten worden als een wereldleider op bezoek komt, zoals Trump deze week. Systemen als de onze helpen ervoor te zorgen dat de politie-en veiligheidsdiensten niets ontgaat.” Met exact dezelfde technieken wordt ook een bedrijventerrein permanent bewaakt. “Traditionele bewakingsdiensten komen op geregelde tijdstippen langs. Hoe vaker dat gebeurt, des te hoger de factuur. De controle via onze systemen is permanent, 24/7. Sinds de verhoogde terreurdreiging maken bedrijven in het algemeen, en zeker ondernemingen die afkomstig zijn uit landen met een verhoogde terreurgevoeligheid, zich toch wel zorgen. Bij hen is er een nood aan die permanente bewaking. Dat is nu het geval, maar ook volgend jaar. Voor dit soort bedrijven zijn intelligente bewakingssystemen steeds meer een deel van de oplossing.”

Ook op festivals

Omwille van de bijzondere bewakingskwaliteiten van het systeem was er ook interesse vanuit de eventsector, bijvoorbeeld van festivalorganisatoren zoals Tomorrowland. “Bij grote massa’s volk kan je uiteraard geen ogen genoeg hebben als het op veiligheid aankomt. Dan gaat het niet alleen om criminaliteit zoals diefstal en vechtpartijen, maar ook om het monitoren van bijvoorbeeld massabewegingen: hoeveel volk bevindt zich op dit ogenblik waar.” De kennis en technieken die daarvoor nodig zijn, liggen in dezelfde lijn als die in een luchthaven bijvoorbeeld. Alleen de installatie is helemaal anders. “Ze moet snel opgezet en afgebroken kunnen worden, en er zijn geen vaste ankerplaatsen voor het monteren van de camera’s. Om een goed antwoord te kunnen bieden op die mobiele vraag hebben we zusterbedrijf Towereye opgericht. Als je een lijst maakt van de bekendste festivals in Europa, dan is een behoorlijk aantal daarvan ondertussen klant bij Towereye.”

De toepassingen van DNCS gaan bovendien veel verder dan bewaking. Zo kunnen de systemen in winkels bijvoorbeeld bijhouden hoeveel klanten er op elk moment aanwezig zijn en in welke afdelingen ze het meeste tijd doorbrengen. Zo wordt het veel gemakkelijker om in te schatten hoeveel personeel er aan de kassa’s nodig zal zijn. Bij verhuurbedrijven kan het systeem de auto’s, trailers of vrachtwagens die weer worden teruggebracht, controleren op schade die er voorheen niet was. Ze kunnen zelfs een dossier opmaken met beeldmateriaal dat aangeeft hoe het voertuig eruit zag toen het vertrok en in welke staat het werd teruggebracht. “De systemen zijn bovendien zo ontworpen dat ze bijleren. Iemand die zeer regelmatig bij een bedrijf op bezoek komt, wordt na een tijd herkend, en kan bijvoorbeeld automatisch toegang krijgen tot de parking en zijn elektrische wagen opladen aan een laadpaal zonder dat hij daarvoor een speciale badge nodig heeft.” De systemen van DNCS worden ook vaker ingezet in productieprocessen. Zo worden speciale camerasystemen gebruikt om de kwaliteit van bepaalde producten permanent te monitoren tijdens het productieproces.

Elke dag meer mogelijkheden

DNCS maakt dankbaar gebruik van de snel evoluerende technieken om ervoor te zorgen dat haar systemen steeds beter inzetbaar worden voor ondersteunende taken in een bedrijf en beter kunnen meedenken met de klant. DNCS heeft de functionaliteit recent nog uitgebreid met de lage-energie-data-uitwisselingssystemen die men ook in smart cities wil gaan gebruiken. Een old-timer bewaken, de bewegingen van bouwmateriaal op een werf in het oog houden, de temperatuur in een koelwagen controleren, enzoverder. “De mogelijkheden zijn eindeloos, maar niet allemaal even nuttig voor elke klant. Onze grootste toegevoegde waarde is dat we, met onze kennis en ervaring, de behoefte van een klant kunnen analyseren en een systeem kunnen voorstellen dat optimaal rendeert. Zo raden we bepaalde gimmicks waar een klant in zijn situatie aan dacht, gewoon af. Tegelijkertijd stellen we wel een paar toepassingen voor die geld opbrengen en/of tijd besparen en waar de klant gewoon niet aan had gedacht. Net zoals onze systemen, denken ook wij mee met onze klant.”

En de privacy?

Volgens de privacywetgeving is het niet toegestaan om de opnames van het personeel op de werkvloer zomaar te bekijken. Dat kan alleen wanneer er een klacht is. In het geval van een kindercrèche bijvoorbeeld is het kwaad dan echter al geschied, zoals nog bleek uit recente berichtgeving. “Wij zijn ervan overtuigd dat het niet lang meer zal duren dat onze systemen ook daar een oplossing voor kunnen bieden. We kunnen het systeem leren wat abnormaal gedrag is. Het systeem zou de directie kunnen vragen om naar een kort videootje te kijken waar mogelijk foutief gedrag in wordt gesteld. De rest van de beelden wordt dan, helemaal in overeenstemming met de wetgeving, niet gecontroleerd. Het systeem kan zo ook snel bijleren. In het begin zal het nog regelmatig beelden doorsturen met gedrag waar helemaal niets mis mee is. Maar na een tijd worden dat soort foutjes echt schaars."