Nieuws Kempen ‘Gelukkig genoeg’ verspreidt eindejaarwarmte en herinneringen onder rusthuisbewoners

‘Gelukkig genoeg’ verspreidt eindejaarwarmte en herinneringen onder rusthuisbewoners

‘Gelukkig genoeg’ verspreidt eindejaarwarmte en herinneringen onder rusthuisbewoners

TURNHOUT – Cultuurhuis de Warande lanceert samen met muziektheatergezelschap Pantalone een initiatief om rusthuisbewoners en hun naasten warm virtueel cultuurmoment aan te bieden. Via een app kunnen ze genieten van een kortfilm met pianomuziek én herinneringen delen aan hun kindertijd.

Met het project ‘Gelukkig Genoeg’ wil muziektheatergezelschap Pantalone rusthuisbewoners en hun (klein)kinderen ontroeren door een kortfilm op pianomuziek van Robert Schumann. De muziekfilm – die beschikbaar is via een app – nodigt iedereen uit om samen herinneringen te delen over de kindertijd. Met de bijhorende set nostalgische postkaarten worden familie en vrienden gelukkig gemaakt met een fijne boodschap.

Alternatief voor concert

Provinciaal cultuurhuis de Warande maakte de rusthuisbewoners van enkele woonzorgcentra uit de buurt warm om van deze muziekfilm te genieten en gaf de bewoners in totaal 600 postkaarten cadeau om zelf hun (klein)kinderen te verrassen. De voorbije jaren bouwde de Warande een goede band op met enkele woonzorgcentra uit de regio door er jaarlijks een Warandeconcert te livestreamen. Helaas lukt dat dit jaar niet door de coronapandemie. “We zijn heel blij om de rusthuisbewoners op een andere manier van cultuur te laten genieten”, vertelt familieprogrammator An Joseph “Het maakt mij warm vanbinnen dat we met dit project mensen kunnen bereiken die vaak vergeten worden, maar die net als iedereen nood hebben aan contact en aandacht. De film en de postkaartjes zijn heel uitnodigend om mooie herinneringen aan de kindertijd uit te wisselen; lichtpuntjes om met elkaar en de (klein)kinderen te delen.”

De Warande deed postkaartjes cadeau aan WZC Sint-Lucia in Turnhout, WZC Smeedeshof in Oud-Turnhout, WZC Aan de Kaai in Turnhout, WZC Aquamarijn in Kasterlee, Zorggroep Orion in Turnhout, WZC Huize Sint-Elisabeth in Turnhout. “Fantastisch dat jullie ondanks corona toch nog aan onze bewoners dachten en dit mooie initiatief op poten hebben gezet”, reageert Katrien Adriaens van Zorggroep Orion.

App

Er is voor gekozen om te werken met een app, juist om zoveel mogelijk senioren te bereiken, ook zij die geen toegang hebben tot internet. Ervaring leert dat er in veel kamers van woonzorgcentra nog geen internet aanwezig is. Met de Pantalone App, speciaal voor tablets, is het mogelijk om het videobestand op het toestel te bewaren. Na het installeren van de app is het dus mogelijk om de film te bekijken zonder internetverbinding.

over Pantalone vzw

Pantalone maakt muziektheater voor kinderen en hun ouders en grootouders, en voor al wie van muziek houdt. Het gezelschap brengt kunstenaars samen die betrokken, aandachtig, liefdevol, scherpzinnig, eenvoudig en minzaam aan een kunstzinnige wereld bouwen, met bijzondere aandacht voor de allerkleinsten en voor kinderen die getroffen zijn door ziekte, beperking, armoede of trauma.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.