GlobeZenit brengt Vlaanderen in kaart

GlobeZenit_Outsourcing_4_copy_2GlobeZenit

heeft een aantal bijkomende contracten afgesloten met het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen. Het topografisch bedrijf uit Zandhoven gaat daarbij de eerder verwerkte data actualiseren.

Topografische gegevens zijn belangrijk voor het langetermijnbeleid van de overheid. De data moeten correct zijn en actueel. GlobeZenit is als bedrijf gegroeid uit het landmeetkundig kantoor Globe dat in 2007 fuseerde met het karteringsbedrijf Zenit.

GlobeZenit heeft in al die jaren zwaar geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van zijn topografische technologie. De visualisering van geografische gegevens gebeurt in dit opzicht met behulp van 3D laser scanning en mobile mappingsystemen. Bovendien werd de actieradius van de firma geleidelijk aan verruimd tot oa. pipeline services, data conversie, inventarisatie e.d. Enkele tijd terug kreeg GlobeZenit van de Vlaamse overheid de opdracht om 1,5 miljoen verkeersborden in kaart te brengen.

"Vlaanderen is ondertussen nagenoeg volledig in kaart gebracht", zegt commercieel directeur Dirk Verheyen. "Die opdracht werd verleden jaar afgerond. Met de bijkomende opdrachten moeten de data nog geactualiseerd worden. Wij moeten bv. nagaan of er huizen bijgebouwd werden, eventueel ook afgebroken... Het is in feite een vervolgopdracht die in schijven met openbare aanbestedingen uitgeschreven wordt. In de komende weken volgen er nog verscheidene andere."

GlobeZenit heeft in dit opzicht een goed gevuld orderboek. De opdrachten voor 2012/2013 zijn onderschreven. De groep stelt vandaag zo'n 60 mensen tewerk. De onderneming heeft ook eigen vestigingen in Wallonië (GeoVad) en Luxemburg (H&H).

Of Google dan geen concurrent wordt van GlobeZenit? "Ik denk het niet. Wij doen aan nauwkeurige topografie. Dit betekent dat wij ons afwijkingen van hooguit 7 cm mogen permitteren. Dat kan Google helemaal niet garanderen."