Nieuws Kempen Janssen Pharmaceutica is gestart met het testen op mensen van een mogelijk vaccin tegen corona

Janssen Pharmaceutica is gestart met het testen op mensen van een mogelijk vaccin tegen corona

Janssen Pharmaceutica is gestart met het testen op mensen van een mogelijk vaccin tegen corona

BEERSE/GEEL – Janssen Pharmaceutica is begonnen met het testen op mensen van een kandidaat-vaccin tegen corona. Omdat het onderzoek vlotter is gelopen dan verwacht, zijn ook de testen op mensen vroeger gestart dan eerst was gepland.

De klinische tests voor een mogelijk anti-corona-vaccin waren oorspronkelijk gepland voor september. Maar door een gunstig verlopen onderzoek kan het nu al twee maanden eerder.  In totaal zullen 1.000 volwassen een testvaccin krijgen, in ons land en in de Verenigde Staten. Janssen Pharmaceutica is onderdeel van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson.

“In deze fase wordt vooral getest of het vaccin veilig is, wat de mogelijke bijwerkingen zijn en of het immuunsysteem erop reageert. In een latere fase wordt dan de eigenlijke werking getest”, zei Johan Van Hoof, het hoofd van het vaccinprogramma van Janssen Pharmaceutica, op Radio 1. “We hopen die fase in september al te kunnen opstarten. Dan worden er veel meer mensen gerekruteerd en dan gaan we echt kijken of het vaccin echt beschermt tegen het virus, of een ernstige ziekte ten gevolge van het virus voorkomt.”

Als alles goed loopt, kan er een werkend vaccin zijn in de eerste helft van 2021. Intussen zijn naast Janssen ook andere farmabedrijven en onderzoeksinstituten op zoek naar een vaccin aan het sleutelen. Van Hoof ontkent niet dat Janssen Pharmaceutica graag eerst zou zijn, maar ziet ook dat de wil om een vaccin te vinden bij iedereen groter is dan de wil om eerst te zijn. Dat maakt dat er naast de concurrentie ook plaats is voor collegialiteit in de farmasector. “Alle producenten hebben het engagement uitgesproken om heel transparant te zijn met de resultaten van het onderzoek en kennis te delen, zodat iedereen daar later op kan voortbouwen.”

Janssen Pharmaceutica breidt in ieder geval zijn wereldwijde productiecapaciteit alvast uit. In de loop van 2021 zou het zo meer dan een miljard dosissen moeten kunnen maken van het nieuwe coronavaccin.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.