Janssen Pharmaceutica neemt geothermiecentrale in gebruik1 Vlaams minister-president Jan Jambon zet zijn handtekening op een buis van het warmtenet bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. — © BERT DE DEKEN

Janssen Pharmaceutica neemt geothermiecentrale in gebruik: “Schoolvoorbeeld en primeur voor Vlaanderen”

Janssen Pharmaceutica in Beerse heeft maandag de geothermiecentrale op het terrein aan de Turnhoutseweg officieel in gebruik genomen. Als eerste bedrijf in Vlaanderen pompt Janssen warm grondwater op een diepte van 2,4 kilometer op om de site in Beerse te voorzien van de nodige energie. Dat vermindert ook de uitstoot van CO2 met 30%. “We hopen dat ons project als voorbeeld dient voor andere bedrijven in de regio”, zegt Kris Sterkens, managing director van Janssen Pharmaceutica.

Met het handtekenen van een twaalf meter lange buis van het warmtenet door alle aanwezigen gaf Janssen Pharmaceutica maandag het officiële startschot van de diepe geothermiecentrale op de campus in Beerse. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams Minister van Economie, Werk, Innovatie en Landbouw Jo Brouns (CD&V).

De centrale voor diepe aardwarmte is het nieuwe paradepaardje van Janssen Pharmaceutica om het bedrijf nog een pak duurzamer te maken. Via een put wordt warm water van ongeveer 85 graden Celsius opgepompt vanuit een diepe grondwaterlaag van 2,4 kilometer. De warmte wordt via een warmtewisselaar aan het grondwater onttrokken en overgedragen aan een warmtenet dat energie levert aan de gebouwen en productieprocessen op de hele site van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Het afgekoelde grondwater wordt via een tweede put direct teruggepompt naar de oorspronkelijke grondwaterlaag, waar het door de natuurlijke warmte van de aarde weer wordt opgewarmd. Dit maakt van diepe geothermie volgens de initiatiefnemers een duurzame en onuitputtelijke energiebron. En door gebruik te maken van de natuurlijke aardwarmte kan de CO2-uitstoot van Janssen in België met 30% verminderen.

Voorbeeld

“De inhuldiging van vandaag (maandag, red.) markeert een belangrijke realisatie voor Janssen en voor Vlaanderen. Met dit project tonen we dat Janssen een innovatief bedrijf is met een brede maatschappelijke opdracht voor de gezondheid van mens en milieu”, vertelde Kris Sterkens, managing director van Janssen Pharmaceutica. “We hopen ook dat ons project als voorbeeld dienst voor andere bedrijven in de regio zodat zij mee het voortouw kunnen nemen in het creëren van een duurzame toekomst voor ons allemaal.”

Alle aanwezigen mochten bij de inhuldiging van de geothermiecentrale bij Janssen Pharmaceutica in Beerse hun handtekening plaatsen op een buis van het warmtenet. — © BERT DE DEKEN

De geothermiecentrale is eigenlijk al in gebruik sinds oktober 2022. De eerste boringen naar aardwarmte vonden plaats in 2019 en waren meteen een groot succes. Janssen werkte voor op wetenschappelijk vlak samen met de Vlaamse Instelling voor Technologie en Ontwikkeling (VITO) in Mol

50 miljoen euro

De geothermie-installatie en het gekoppelde warmtenet ging gepaard met een investering van ongeveer 50 miljoen euro. Het moederconcern Johnson & Johnson nam het grootse deel van de investering op zich. Daarnaast kon Janssen rekenen op de financiële steun van Vlaanderen (4 miljoen euro) en van Europa (1,5 miljoen euro).

“Veel projecten zijn niet langer concepten of theoretische modellen, maar worden werkelijkheid. Dit geothermieproject van Janssen Pharmaceutica is hiervan een schoolvoorbeeld en primeur in Vlaanderen”, zei minister-president Jan Jambon. “Als de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid de handen in elkaar slaan, dan kunnen wij samen aan een nieuw, innovatief en proper Vlaanderen werken. Het succes van dit prachtige project zal ongetwijfeld het arsenaal aan hernieuwbare energiebronnen in Vlaanderen duurzaam versterken.”

Volgens minister Jo Brouns zijn dergelijke investeringen ook goed voor de energiefactuur en daarom ook voor hun economische concurrentiekracht. “Het is daarom van groot belang dat Janssen Pharmaceutica deze diepe geothermiecentrale in gebruik neemt”, benadrukte Jo Brouns. “Dit is een staaltje van excellente innovatie waarbij het bedrijf een rolmodel en voortrekkersrol opneemt voor heel Vlaanderen.”