Nieuws Kempen Kemp vzw en Lidwina maken op-en-top Kempische slaaplijn

Kemp vzw en Lidwina maken op-en-top Kempische slaaplijn

Kemp vzw en Lidwina maken op-en-top Kempische slaaplijn

Kemp vzw beheert natuurterreinen met haar kuddes schapen. De dieren begrazen er heidegebieden, dijken, weiden, recreatiegebieden en stadsgroen in de provincie Antwerpen en in Limburg. De wol van de schapen zal voortaan gebruikt worden in hoogwaardige toepassingen. De vzw creëerde een volledig natuurlijke slaaplijn die lokaal geproduceerd wordt, circulair is en aan een democratische prijs op de markt komt. ‘MOLWOL’ is de naam van de nieuwgeborene in de schapenstal.

Kemp vzw zorgt met haar schapen voor de begrazing van verschillende landschappen. “Het is de meest CO2-vriendelijke manier om grassige oppervlaktes te beheren”, zegt Kevin Vleminx van Kemp vzw. “Dit is zeer efficiënt en het ziet er ook nog eens leuk uit. Naast deze voordelen zorgt de begrazing mee voor biodiversiteit en ecodynamiek van deze natuur.”

Een bijkomend voordeel is dat schapen ook wol opleveren, en dat die wol moet verwerkt worden. “In de huidige wereldmarkt is de opbrengst van wol lager dan de kost van het scheren”, aldus Vleminx, “maar daar willen we ons met vzw Kemp niet zomaar bij neerleggen. We gingen met dit waardevolle product aan de slag om hoogwaardige toepassingen te ontwikkelen. Circulaire economie betekent immers ook zo weinig mogelijk afval creëren en bijproducten optimaal benutten.”

Het resultaat is de slaaplijn MOLWOL: volledig natuurlijk, lokaal geproduceerd, circulair aan een eerlijke prijs. “Met deze waarden zijn we aan de slag gegaan en hebben we samen met productonwikkelaar Tom Delaey een plan en brand opgesteld, met 4 fases. We bevinden ons nu in de eerste fase.” De doelstelling is om nu een duurzaam en kwaliteitsvol kussen op de markt brengen. Biologisch katoen en 100% zuivere scheerwol vormen de basis van dit kussen. De volgende fases omvatten een dekbed, matras en enkele andere wollige producten.

“Voor de  realisatie van dit kussen werken we lokaal een Molse maatwerkpartner Lidwina vzw.” Het kussen is online te koop, maar ook in enkele lokale winkels. En zo is de cirkel van dit product helemaal rond.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.