Prov-A-portret-Saffraanboerderij-7451-750×500

Kempische saffraan in kielzog van sterrenchef

Belgische Saffraan uit Morkhoven (Herentals) gaat in de Condroz saffraanvelden aanleggen, in de schaduw van kasteeldomein La Chapelle in Anthisnes. Hier zal de Antwerpse sterrenchef Seppe Nobels een kasteel uitbaten. De saffraankwekerij van Linda en Marc werkt al sinds het ontstaan in 2013 samen met Seppe Nobels, en volgt de chef ook nu in zijn nieuwe avontuur.

"Onze saffraan reisde al meermaals mee naar Bejing, Oostenrijk en Moskou, tijdens de chef zijn missies voor Jong Keukengeweld, een organisatie van Horeca en Toerisme Vlaanderen. Nu reizen we naar de Condroz en leggen we een saffraanveld aan op het kasteeldomein in Anthisnes. We verwachten dat heel wat Vlamingen naar domein La Chapelle zullen komen voor publiekstrekker Seppe en zijn team", zegt Linda van Belgische Saffraan. De gasten zullen er kunnen kennismaken met saffraan in de gerechten, maar ook met de bedrijvigheid op de saffraanplantage op de velden. "Zo brengen we een stukje Kempen naar Wallonië."

Seppe Nobels gaat er met een andere Antwerpse ondernemer, Joachim Marynen, een domein uitbaten om mensen te helpen onthaasten. Ze vonden hun droomkasteel  in het Waalse dorpje Anthisnes, op 150 kilometer van Antwerpen en midden in de Condroz.

"Wij verkopen onze saffraandraadjes in goed afgesloten potjes. Je herkent goede saffraan aan zijn granaatappelrode kleur, zijn lange stampers, zijn sterke aroma en natuurlijk zijn intense, bijna zoete, licht bittere smaak", vertelt Linda. Volgens haar heeft de kwaliteit van saffraan heeft te maken met onder andere de ‘terroir’ en de droogmethode. "We durven stellen dat we ons daarin onderscheiden". Daarnaast verkoop Belgische Saffraan nevenproducten met saffraan, zoals advocaat en likeur. Linda en Marc baten ook een b&b uit.