kermismerksplas

Kermiskramers kunnen toch terecht in aantal Kempense gemeenten

KEMPEN – Dit coronajaar zal dan toch niet helemaal verloren zijn voor de uitbaters van kermisattracties. De besmettingscijfers evolueren en daarmee ook de mogelijkheid voor gemeentebesturen om kermissen toe te laten, al blijft de situatie wankel. Hieronder een overzicht van de gemeenten waar de voorbije dagen over kermissen is beslist.Arendonk

De septemberkermis in Arendonk is kunnen doorgaan. Het plein van parkjng Deroissart is dit jaar wel ingericht als een eenrichtingsstraat en iedereen vanaf 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen. De kermisuitbaters zorgen voor een coronaproof beleving. Als je merkt dat het druk is op het kermisplein, wordt er gevraagd om op een later tijdstip terug te komen.

De kermis staat vijf dagen lang opgesteld, van zaterdag 5 tot en met woensdag 9 september 2020.

Merksplas

Het gemeentebestuur van Merksplas werkt nog aan en oplossing om begin oktober een kermis te laten plaatsvinden. Daarvoor is overleg gaande met de foorkramers en de horeca-uitbaters.

Beerse

In Beerse is de kogel al door de kerk. Op voorwaarde dat de besmettingsgraad in de gemeente niet meer stijgt, kan er een kermis doorgaan van zaterdag 19 september tot en met woensdag 23 september op het Kerkplein. Het aantal bezoekers wordt wel beperkt tot 400. Bezoekers moeten ook een mondmasker dragen en de sociale bubbels respecteren. Als het aantal besmettingen toch weer stijgt, kan de kermis alsnog afgeblazen worden. De kermiskoers en kermisfuif krijgen geen toelating.

Retie

Nadat in maart de kermis en de jaarmarkt geannuleerd moesten worden, lijkt Retie-kermis nu wel te kunnen doorgaan, van 13 t.e.m. 17 september op de vertrouwde locatie achter het gemeentehuis. Ook hier is een protocol uitgewerkt om alles veilig te doen verlopen.

Om bij te kunnen houden hoeveel mensen er aanwezig zijn, komt er één vaste in- en uitgang. Voor de rest is de volledige kermiszone afgesloten, zodat je er niet via een andere weg op kan. Op het kermisterrein zelf geldt er ook een vaste looproute. Het aantal bezoekers wordt beperkt en als er aan de ingang te lange wachtrijen ontstaan, wordt aan de aanwezigen gevraagd om later terug te komen.

Op het kermisterrein gelden de afstandsregels en de mondmaskerplicht vanaf 12 jaar. Bezoekers moeten ook geregeld hun handen ontsmetten op de daartoe voorziene plaatsen.

Mol

De kermissen die dit najaar nog op het programma staan in Mol gaan allemaal door zoals gepland.

In augustus kon de kermis in het gehucht Sluis onverwacht toch plaatsvinden, met een reservatiesysteem en maximum 200 bezoekers per tijdsblok van 2 uur. Dat verliep goed. Het gemeentebestuur van Mol heeft nu beslist om alle kermissen toe te laten die dit najaar nog op de planning staan. Tenminste, wanneer de coronacijfers het toelaten.

Voor elke kermis voorziet de gemeente de permanente aanwezigheid van veiligheidsmedewerkers die de maximumcapaciteit handhaven en de correcte opvolging van de regels controleren.

Er staan in het najaar nog zes kermissen op het programma op Mols grondgebied: Ginderbuiten (26-29 september), Heidehuizen (11-13 oktober), Postel (18-20 oktober), Achterbos (18-20 oktober), Wezel (25-27 oktober) en Millegem (25-27 oktober).

Balen

De kermissen in Hulsen en Olmen (Balen), die op 6 en 13 september zouden plaatsvinden, zijn afgelast. Het gemeentebestuur wil geen risico nemen nu de komende weken het maatschappelijk leven weer opstart met onder meer de heropening van scholen en het nieuwe sportseizoen.

De gemeente Balen kreeg de afgelopen weken regelmatig te maken met enkele geïsoleerde coronabesmettingen, meermaals ten gevolge van een terugkeer uit vakantie. Verdere verspreiding kon grotendeels vermeden worden, maar het bestuur meent dat waakzaamheid geboden blijft.

Heist-op-den-Berg

Ook het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg heeft beslist om de septemberkermis in Pijpelheide te annuleren. Maar de kermissen in Schriek, Heist-Centrum, Itegem en Heist-Goor gaan normaal gezien wel door. Het lokaal bestuur zet, onder voorwaarden, het licht ook terug op groen voor het aanvragen van evenementen. Organisatoren moeten al sowieso tot eind oktober een aanvraag indienen bij het digitale evenementenloket van het lokale bestuur, zonder uitzondering. “Ook evenementen waarvoor normaal geen aanvraag verplicht is, moeten tijdelijk dus toch langs het loket passeren. Zo kan gecontroleerd worden of aan alle nodige verplichtingen voldaan is. Zonder die controlemogelijkheid mag een lokaal bestuur wettelijk geen evenement toestaan”, luidt het.

Om het veiligheidsrisico in te schatten is vooraf een scan nodig met het Covid Event Risk Model (CERM). De aanvraagtermijnen voor evenementen zijn ingekort tot twee weken voor kleinere initiatieven en zes weken voor grote. Vanaf november gelden opnieuw de normale termijnen van zes en twaalf weken. Organisatoren vinden alle details online.