Nieuws Kempen Nyrstar verdubbelt productie zinkpoeder: duurzamer en meer concurrentieel

Nyrstar verdubbelt productie zinkpoeder: duurzamer en meer concurrentieel

Nyrstar verdubbelt productie zinkpoeder: duurzamer en meer concurrentieel

BALEN – Zinkproducent Nyrstar heeft op zijn site in Balen de afgelopen maanden de productiecapaciteit van de zinkpoederfabriek verdubbeld. Daarmee kan Nyrstar zijn sites in Balen en het Franse Auby bevoorraden. De verhoging van de productiecapaciteit is goed voor 7 nieuwe jobs.

De zinksmelterij van Nyrstar in Balen verwerkt zinkerts tot zink. Vorig jaar startte het bedrijf een nieuwe afdeling op voor de productie van zinkpoeder. Vroeger kocht Nyrstar het gros van zijn zinkpoeder, dat een belangrijke grondstof is voor het productieproces, aan bij externe partijen. Om minder afhankelijk te zijn, heeft het bedrijf ongeveer 5 miljoen euro geïnvesteerd in de verdubbeling van de productiecapaciteit van de zinkpoederfabriek in Balen.

Concurrentiepositie

“De zinkpoederfabriek is een nieuwe sterke schakel van onze zinksmelter in Balen, waar we bijzonder trots op zijn”, zegt algemeen directeur Inge Schildermans. “Het is een bewuste keuze om zinkpoeder lokaal en in eigen huis te produceren. Met de nieuwe fabriek handhaven we ook onze concurrentiepositie tegenover het buitenland.”

500 vrachtwagens

Volgens Nyrstar komt de zinkpoederfabriek ook de duurzaamheid ten goede. ‘We maken gebruik van de restwarmte van de roostovens en omdat we nu lokaal produceren, elimineren we heel wat wegtransport”, zegt Schildermans. “Vroeger lieten we het zinkpoeder extern produceren, maar dat bracht heel wat transport met zich mee. Door de productie van zinkpoeder in eigen handen te nemen, halen we ruim 500 vrachtwagens per jaar van de weg.”

Investeren

Nyrstar kwam vorig jaar in handen van Trafigura. De jongste jaren investeert de zinkproducent in de vernieuwing van zijn fabrieken. Daarbij gaat het vooral om investeringen die de productie duurzamer, veiliger en stabieler maken.

In totaal werken er ruim 500 mensen rechtstreeks voor Nyrstar in Balen, aangevuld met een honderdtal externe medewerkers per dag. De nieuwe fabriek levert zeven directe nieuwe jobs op.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.