Nyrstar Balen Foto: Tommy Maes

Nyrstar wint Febeliec Energy Award met virtuele batterij

Nyrstar, de internationale zinkproducent, heeft de Febeliec Energy Award gewonnen. Het bedrijf bedacht een project rond een virtuele batterij. De award werd uitgereikt aan de meest innovatieve oplossing rond het thema energie.

In de toekomst zal energie steeds vaker opgewekt worden door zon en wind. Omdat beide niet altijd beschikbaar zijn, vormt dit een uitdaging voor het energienetwerk. Met het project rond de virtuele batterij wil de zinkproducent de consumptie van energie zo veel mogelijk afstemmen op het aanbod van groene energie.

De virtuele batterij zorgt ervoor dat er geen aanvulling nodig is van gas- en koolcentrales op momenten dat de vraag naar elektriciteit hoog is, wat voor vermindering van de CO2-uitstoot zorgt. Daarnaast moeten zonne- of windparken niet stilgelegd worden bij een overaanbod aan energie en wordt beschikbare elektriciteit omgezet in zinkmateriaal. De virtuele batterij zorgt ervoor dat het net in balans gehouden wordt.

Steven Vaelen, algemeen directeur van Nyrstar Belgium blikt tevreden terug op het project. “Het virtuele batterij project past perfect binnen het plaatje van andere initiatieven die we eerder namen om in te zetten op de energietransitie. We blijven nadenken over hoe we onze processen kunnen verbeteren en blijven bouwen aan een duurzame toekomst.”