gesloten tekst aan waslijn Foto: Shutterstock

Opmerkelijke daling van het aantal faillissementen in juni, maar Kempense regio blijft pieken

Het aantal faillissementen is in juni opmerkelijk gedaald. Dat blijkt uit de maandelijkse faillissementenbarometer van GraydonCreditsafe. De cijfers over het eerste half jaar blijven wel hoog, zeker in het arrondissement Turnhout.

Op nationaal vlak noteerde men in juni 1.064 faillissementen, 97 minder oftewel -8,35 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2023. Die daling zette zich in de drie regio’s door. In het Vlaams Gewest kwamen er in juni 620 uitspraken, een daling van 7,88 procent.

De cijfers over het eerste half jaar blijven wel erg hoog. Binnen het Vlaamse Gewest noteerde men in het eerste semester 3.537 uitspraken, een absoluut record en een stijging met +5,11 procent ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar.

Arrondissement Turnhout

Op provinciaal niveau meldt GraydonCreditsafe een daling in de provincie Antwerpen (-3,20 procent). Deze daling kwam volledig op het conto te staan van de arrondissementen Antwerpen en Mechelen. In het arrondissement Turnhout daarentegen kwamen er van januari tot juni 226 faillissementen bij, 19 meer dan vorig jaar en dus een stijging met 9,18 procent. In de maand juni werden in de Turnhoutse regio 33 faillissementen uitgesproken. Ten opzichte van juni 2023 zijn er dat vijf meer en dus een stijging van 17,86 procent.

Bouw en transport

Ook op sectoraal vlak worden de trends van het afgelopen jaar bevestigd. Binnen de bouwnijverheid werd het record van het eerste semester van 2023 alweer verpulverd. Met 1.352 uitspraken viel een stijging van 15,23 procent te noteren.

Enkel binnen de transportsector, die twee jaren kenden van ongekend hoge falingscijfers, ziet men ten opzichte van het eerste semester verleden jaar een lichte daling (-4,86 procent) maar blijft men het op één na hoogste aantal faillissementen noteren.

Banenverlies

Over het eerste semester 2024 kwamen er 14.677 banen op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Een bijzonder hoog aantal dat uiteraard sterk wordt beïnvloed door het faillissement van Van Hool. Voorts gingen in de Kempense regio 46 banen verloren door het faillissement van Groep T.O.M.

Lees ook: Failliete interieurspecialist had 50 mensen in dienst: “We hopen dat ervaren personeel Groep T.O.M. snel wordt opgevist”