Nieuws Kempen Opvallend veel afbraak voor nieuwbouw, stelt ERA

Opvallend veel afbraak voor nieuwbouw, stelt ERA

Opvallend veel afbraak voor nieuwbouw, stelt ERA

Vorig jaar sloopte de Belgische bouw- en vastgoedsector zo’n 8.278 gebouwen ouder dan 20 jaar, dat zijn er gemiddeld 160 per week. Zo blijkt uit een analyse van makelaarsgroep ERA, dat in de Kempen een 12-tal makelaarskantoren heeft. In het merendeel van de gevallen gaat het om reconversieprojecten, al dan niet in combinatie met een herbestemming. Vooral in stads- en dorpskernen piekt dat cijfer, wellicht omdat steeds meer gezinnen files willen vermijden en duurzamer willen wonen.

Reconversieprojecten zijn niets nieuw, maar de piekende cijfers zijn dat wel. Volgens ERA is dit te wijten aan een immer krimpend aanbod aan open ruimte in ons land: “De Vlaamse Bouwmeester heeft daarvoor herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken, maar toch is de betonstop er niet gekomen. En de ‘bouwshift’ die de nieuwe regering voorstelt biedt voorlopig geen soelaas. Daarom zetten steeds meer vastgoedontwikkelaars uit eigen initiatief in op reconversie en herbestemming. Want daarmee snij je immers geen extra open ruimte aan.”

De vastgoedgroep merkt de evolutie ook in zijn eigen cijfers. In bijna 7 van de 10 nieuwbouwprojecten die ERA verkoopt, gaat het om een herontwikkelingsproject. Vijf jaar geleden lag dat aantal 25 procent lager. “Reconversieprojecten hebben nog een extra streepje voor: ze zijn meestal in stads- en dorpskernen gelegen. Daarom scoren ze vaak heel sterk op vlak van mobiliteit, een steeds crucialer argument bij de aankoop van een woning.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Beerse
Beerse

DCA Technics breidt uit

DCA uit Beerse breidt haar afdeling DCA Technics uit met een subafdeling elektriciteitswerken. Hiermee ontwikkelt het bouwbedrijf deze gespecialiseerde afdeling… Lees meer

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.