Nieuws Kempen SCK CEN bekroont professor KU Leuven met tweejaarlijkse prijs

SCK CEN bekroont professor KU Leuven met tweejaarlijkse prijs

SCK CEN bekroont professor KU Leuven met tweejaarlijkse prijs

De leerstoel ‘Roger Van Geen’, een initiatief van SCK CEN, is dit jaar voor Thomas Cocolios van KU Leuven. Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS) hebben deze award aan de professor toegekend. Deze prijs beloont dit jaar de carrière van Cocolios op het vlak van kernfysica en nucleaire geneeskunde.

Sinds jaar en dag onderzoeken kernfysici eigenschappen van de meest exotische radio-isotopen. Sommige van die radio- isotopen zouden een onderscheidende rol in de strijd tegen kanker kunnen spelen. Hoewel kernfysici het potentieel ervan al vroeg signaleerden, werden de radio-isotopen in het verleden vaak niet verder onderzocht.

“Om het potentieel te onderzoeken, is er een betrouwbare bevoorrading nodig. Die kan alleen de industrie leveren. De industrie zal echter enkel in die radio-isotopen investeren, waar later een welvarende afzetmarkt voor is. Zekerheid daarover kan dan weer enkel onderzoek bieden. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel”, licht Thomas Cocolios toe. De professor bij KU Leuven – van oorsprong een fundamenteel kernfysicus – wijdt zijn carrière aan het doorbreken van die vicieuze cirkel.

“Met CERN MEDICIS, en later ISOL@MYRRHA, maken we onderzoek en ontwikkeling van een nieuwe generatie medische radio-isotopen mogelijk.”

Zijn inspanningen worden nu bekroond met de leerstoel “Roger Van Geen”. Met die leerstoel beloont SCK CEN uitmuntende wetenschappers in het brede nucleaire domein. De award wordt toegekend door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS). “Het is een bekroning voor wetenschappelijke uitmuntendheid in fundamenteel of toegepast nucleair onderzoek en een bijzondere inzet in kennisverspreiding door opleidingen en communicatie”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN.

Dat stemt Thomas Cocolios trots. “Het is de hoogste erkenning voor nucleaire wetenschappers in België. Ik ben diep vereerd om de titel op mijn naam te mogen schrijven.” Aan de bekroning is een geldprijs van €12 500 gekoppeld.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.