Sophie Vangheel

Sophie Vangheel van Cunina finalist van Strafste Onderneemster van de Kempen

De zoektocht naar Dé strafste onderneemster van de Kempen nadert zijn ontknoping. Aan de hand van een persoonlijk portret stellen Made in Kempen en Gazet van Antwerpen deze week de vijf genomineerden voor. Vandaag: Sophie Vangheel van Cunina.

Sophie Vangheel, Commandeur in de Kroonorde en ereburger van de stad Geel, noemt zichzelf zorgzaam, actiegericht en pragmatisch. Die eigenschappen brengt zet ze in de praktijk om als oprichter en algemeen directeur van Cunina.

“Ik richtte Cunina op in 1990”, vertelt Sophie Vangheel. “Ik onderneem vanuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik denk dat ik dankzij de concrete ondernemerslessen van mijn man Cunina op de kaart kon zetten omdat ik vormgaf aan een goed doel met een ondernemersgeest. Dat gebeurde, zeker toen, zo goed als niet. Ik ben ervan overtuigd dat Cunina daardoor steeds vernieuwend is geweest en zich onderscheidde van andere goede doelen.”

“De kerntaak van Cunina is kansarme kinderen in haar partnerlanden op de schoolbanken zetten. In Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru zorgt mijn organisatie voor een betere toegang tot en kwaliteit van basis- en secundair onderwijs, onafhankelijk van politieke, religieuze of maatschappelijke overtuiging.”

Persoonlijk peterschap

“Om de toegang tot onderwijs te verbeteren voor kansarme kinderen rekenen we op de bijdragen van particulieren die een kind steunen via een persoonlijk peterschap; én op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Belgische bedrijven en organisaties om educatieve projecten te steunen. Wat bijzonder aan Cunina is en ons uniek maakt in onze sector, is dat we bewust geen federale overheidssubsidies ontvangen, niet aan betalende reclame doen en onze beheerskosten steeds onder de tien procent zijn.”

Lees ook: Joyce Vrysen van Wild Souls by JV finalist van Strafste Onderneemster van de Kempen

Sophie onderneemt niet alleen vanuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel, maar ook vanuit een grote zorgzaamheid. “Zorg dragen voor de medemens is eigenlijk altijd mijn tweede natuur geweest. Ik zorg graag voor mensen en doe dat op een manier waardoor ze het geloof in zichzelf vinden om voor zichzelf te zorgen. Dat is ook mijn visie op filantropie en de manier waarop we aan filantropie doen bij Cunina. Het gezegde ‘Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten, maar leer hem vissen en hij heeft zijn hele leven eten.’ kan als het ware een nummer uit de soundtrack van mijn leven zijn. Ik ben iemand die het leven in handen neemt en dromen geen dromen laat zijn.”

Concullega’s

Sophie Vangheel koestert haar nominatie. “Geloof het of niet, maar deze nominatie kwam als een complete verrassing, ook al werd er door mijn medewerkers aan onze peetouders en partners gevraagd om mij te nomineren tot de top 5. Ik ken de concurrentie niet en spreek trouwens liever over concullega’s. Ondernemen moet immers aangemoedigd worden en ik vind dat ik in goed gezelschap ben omdat het mij vier ondernemers lijken die met hart en ziel voor hun zaak gaan. Het grote verschil is misschien dat wij met onze kerntaak en vanuit onze missie voor een zeer ‘goede’ zaak gaan en dat ik me daarom, niet voor mezelf maar voor hen voor wie Cunina het verschil maakt, graag zou kronen tot strafste ondernemer van de Kempen.”

Stemmen op Sophie, of een van onze andere straffe onderneemsters, kan nog tot en met 3 maart via https://www.made-in.be/strafste-onderneemster/