ING NEEMT MINDERHEIDSPARTICIPATIE IN TCOG © Shutterstock

Tewerkstelling groeit in Vlaanderen, maar niet in de provincie Antwerpen

Terwijl de tewerkstelling in Vlaanderen met 1,1% is toegenomen, steeg die in de provincie Antwerpen dit jaar nauwelijks (0,07%). Ook het jaar ervoor bleven de tewerkstellingscijfers voor Antwerpen onder het Vlaamse gemiddelde.

De Belgische economie groeide in het eerste kwartaal van 2024 met 1,3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023, blijkt uit de meest recente cijfers van het Federaal Planbureau. De tewerkstelling in België groeide in mei 2024 dan weer met 1,13% ten opzichte van mei 2023, blijkt uit cijfers van Acerta. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van 1,12%. Die grootteorde van stijging zien we niet in de provincie Antwerpen, met 0,07% blijft de provincie onder het Vlaamse en nationale gemiddelde in dezelfde periode. Ook vorig jaar, toen de tewerkstelling in Antwerpen met 1,54% groeide, bleef de provincie onder de 2,10% groei van het Vlaams Gewest. ​

Bouw en metaal-maakindustrie doen het in Antwerpen slechter, groot- en kleinhandel beter

De evolutie van de tewerkstelling verloopt niet in alle sectoren gelijk, zowel in Vlaanderen als in Antwerpen. We zien dat in de sectoren waar de tewerkstelling algemeen daalt, de verliezen in Antwerpen nog net iets groter zijn. Dat is bijzonder het geval voor de bouwsector en de metaal-maakindustrie. Een sector waar de tewerkstelling gunstiger evolueert in Antwerpen dan in het Vlaams Gewest, en dat twee jaar op rij, is de groot- en kleinhandel.

Heleen De Wyngaert, Talent Acquisition Team Antwerpen: “De tewerkstellingsgroei in Antwerpen blijft wat achter in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Antwerpen heeft een grote cluster van bedrijven in onder andere de chemische en petrochemische sector, die zeer energie-intensief zijn en de afgelopen jaren hebben geleden onder de hoge energieprijzen. De combinatie van hoge energieprijzen en loonstijgingen die hoger waren dan in de buurlanden heeft de concurrentiepositie van deze bedrijven verzwakt en dat heeft mogelijks impact gehad op tewerkstelling. Daarnaast heeft ook de bouwsector flinke klappen gekregen. De hogere rentes en duurdere bouwmaterialen hebben de vraag naar nieuwbouw sterk afgeremd, wat nu duidelijk zichtbaar is in de tewerkstellingscijfers.”

Geen verband tussen grootte bedrijf en winst of verlies in tewerkstelling

Als we de cijfers bekijken volgens grootte, dan zien we voor Vlaanderen een spreiding: zowel grote als kleine bedrijven tekenen een tewerkstellingsgroei op. Waar zitten de verliezen in Antwerpen? Een beetje overal, zo blijkt. Er is niet zoiets als een verhouding grootte en jobverlies of -winst. We zien bijvoorbeeld positieve cijfers bij de kleinste bedrijven, en net zo goed bij die met 100 tot 200 werknemers. Negatieve tewerkstellingscijfers zien we zowel bij 50 tot 100 als bij 200 tot 500 werknemers. Voor die laatste categorie is dit wel al het tweede jaar op rij met negatieve cijfers voor Antwerpen.

Dat alles blijkt uit een analyse door hr-dienstverlener Acerta van de gegevens van 25.600 bedrijven, waaronder 5.859 Antwerpse ondernemingen, die Acerta over meerdere jaren opvolgt.