Nieuws Kempen Tomaten uit Merkplas zijn als eerste in België planetproof

Tomaten uit Merkplas zijn als eerste in België planetproof

Primalabel.eu

Tomaten uit Merkplas zijn als eerste in België planetproof

Tomatenteler Lauwerysen-Krijnen uit Merksplas, die deel uitmaakt van de telersgroep Den Berk Délice, heeft het certificaat ‘planetproof’ ontvangen en dat als eerste in België.

“Onze ambitie is om de lekkerste tomaten te telen voor de consument. En dit willen we op zo’n duurzaam mogelijke manier bereiken”, zegt Koen Lauwerysen, medezaakvoerder bij Den Berk Délice. “Duurzaamheid is een ‘hot item’ op dit moment en dat vinden we belangrijk. Den Berk Délice zethieral jaren hard op in.Zo investeerde we als één van de eerste Belgische telers in antireflectie en diffuus glas.”

Dit glas heeft een speciale coating wat ervoor zorgt dat er enerzijds meer licht binnenvalt en dat anderzijds het licht meer wordt verspreid waardoor het beter kan worden opgenomen door de plant. Koen Lauwerysen: “Zo behalen we met dezelfde input van energie en voedingsstoffen, 10% meer productie op eenzelfde oppervlakte.”

Regenwater opvangen
Het certificaat ‘On the way to Planetproof’ beoordeelt in welke mate er een vermindering van de milieubelasting is op het vlak van onder meer gewasbescherming, biodiversiteit, water en energie. Koen Lauwerysen: “Voor gewasbescherming zetten we bijvoorbeeld sterk in op een biologische en geïntegreerde bestrijding om onze gewassen te beschermen tegen ziektes en plagen.” Verder wordt het regenwater dat op de serres valt, opgevangen in bassins waardoor de planten het jaar rond gevoed kunnen worden met regenwater.

Op de locatie in kwestie teelt Lauwerysen-Krijnen de variëteiten Miss Perfect Délice en Kumato Délice. “We willen de consument laten genieten van de lekkerste tomaatjes, op een duurzaam verantwoorde manier. Smaak zal altijd prioriteit zijn. We testen daarom jaarlijks zo’n 100-tal rassen om er zeker van te zijn dat we nog steeds de lekkerste tomaten telen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer