IMG_5763 bewerkt

Turnhout int geen bedrijfsbelasting in 2020 en treft nog andere steunmaatregelen voor ondernemers

TURNHOUT – Het stadsbestuur van Turnhout heeft een relanceplan klaar om het dagelijks en het economisch leven weer enigszins te herstellen nu de coronapandemie lijkt te luwen. In totaal trekt Turnhout 4 miljoen euro uit voor een reeks steunmaatregelen. Daarbij worden ook inspanningen gedaan voor bedrijven en handelaren in de stad.

Turnhout investeert, bovenop de Vlaamse en federale steunmaatregelen, in totaal 4 miljoen euro in de relance van de Binkenstad. Zowat de helft van dat bedrag gaat specifiek naar ondernemers.

De drie meest in het oog springende economische steunmaatregelen zijn de kwijtschelding van de bedrijfsbelasting, steun aan lokale handelaars via een cadeaubon en de oprichting van een taskforce in samenwerking met Unizo en Voka. Daarnaast voorziet het stadsbestuur nog bijkomende maatregelen.

Geen algemene bedrijfsbelasting in 2020

In 2020 moeten de Turnhoutse ondernemers géén bedrijfsbelasting betalen. De verschillende soorten bedrijfsbelasting waren recent vereenvoudigd naar één Algemene Belasting op Economische Bedrijvigheid (ABEB). Het gaat om algemene dienstbelasting voor ondernemers, belasting op drijfkracht, belasting op toeristische logies, promotaks, belasting op gevaarlijke, ongezonde en hinderlijke inrichtingen en taks op vermakelijkheden en vertoningen

Schepen van financiën  Francis Stijnen: “Het kwijtschelden van de ABEB vertegenwoordigt in totaal een bedrag van 1,2 miljoen euro. Het stadsbestuur wil hiermee de getroffen bedrijven meer financiële armslag geven om de coronacrisis te overwinnen.”

Cadeaubon

Net als verscheidene andere steden en gemeenten zal ook Turnhout zijn inwoners een cadeaubon geven. Elk Turnhouts gezin krijgt een bon van minstens 20 euro om te besteden in eigen stad. De lokale handel kan op die manier een financiële injectie krijgen van 500 000 euro. “In de loop van juli willen we de bonnen aan alle Turnhoutenaren bezorgen. Het exacte bedrag is afhankelijk van de gezinssituatie”, verklaart schepen centrummanagement, Els Baeten, “De bons zijn geldig tot eind 2020 en worden verstuurd per post. Het bedrag kan worden gespreid over meerdere handelszaken.”

Taskforce

In functie van de economische heropleving richt de stad ook een taskforce op in samenwerking met Voka, Unizo en een vertegenwoordiging van ondernemers in Turnhout. “Als centrumstad is Turnhout een mooi voorbeeld van hoe een lokaal bestuur ondernemers ondersteunt”, zegt Unizo provincie Antwerpen.

Deze taskforce bekijkt welke noden en opportuniteiten op economisch vlak er zijn en zet hierrond acties op. Er zijn bijvoorbeeld opportuniteiten die een ondernemer heeft gevonden tijdens de crisis en die ook bij andere ondernemingen van nut kunnen zijn. “Langs deze weg komen de vragen en bekommernissen van de ondernemers rechtstreeks mee op tafel. Een lokaal bestuur kan op deze manier een sleutelrol spelen in de exit-strategie ”, reageert Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Bijkomende economische steunmaatregelen

In het relanceplan zitten ook nog andere maatregelen om ondernemers, verenigingen en ook de cultuurinstellingen in de stad te ondersteunen, al dan niet financieel. “Heel wat taksen en belastingen voor ondernemers worden verminderd of kwijtgescholden ter waarde van 160 000 euro”, stelt schepen voor Economie Luc Op de Beeck. Verschillende retributies worden verminderd, of kwijtgescholden, zoals de belasting op terrassen, of belasting op nachtwinkels. De retributie op standplaatsen op markten wordt terugbetaald voor de periode waarin er geen zaterdagmarkt kon plaatsvinden net als de retributie op de elektriciteitsvoorziening van marktkramers.

Belangrijk, zowel voor burgers als bedrijven, blijft het contactpunt voor alle vragen. Dat is te bereiken via  014/ 40 96 66 of via vragen@turnhout.be en www.turnhout.be/herstelplan