2-beelden (31) Foto Belga

Van de G7 tot het bezoek van Obama: al elf jaar lang gaat Europees topoverleg schuil achter Kempense glasfolie

HOOGSTRATEN - Hoog bezoek deze week in Brussel. Onder meer de Cambodjaanse premier Hun Sen, president Widodo van Indonesië en Europees president Charles Michel maken zich op voor diplomatiek topoverleg in de gebouwen van de Europese Raad. Op de agenda: meer samenwerking op vlak van energie, handel en digitalisering. Niet voor niets vinden de vergaderingen plaats achter...glasfolie uit Hoogstraten.

Aan het woord is zaakvoerder Peter Van Dijck, de man die Hoogstraten boven zijn gewicht laat boksen op het wereldtoneel. Hij kent intussen alle hoekjes, kantjes en ramen van de Europese gebouwen. En dat weten ze in Brussel ook.

"We plakken met Media Noord al elf jaar raamfolies naar aanleiding van belangrijke topontmoetingen. Sinds corona vinden die steeds meer plaats in het grote atrium van de Europese Raad, omdat je daar goed afstand kan bewaren. We voorzien alle ramen die uitgeven op de zaal van zwarte folie, zodat niet om het even wie kan binnenkijken of foto's kan nemen."

"In 2014 hingen we in totaal 280 vierkante meter folie tegen de vensters naar aanleiding van een bezoek van Barack Obama. Vandaar de naam Obama-folie", legt Van Dijck uit. "Die houdt de beschermende laag op het veiligheidsglas intact en is makkelijk te verwijderen achteraf. Ooit zag die folie wit, maar op vraag van televisieploegen schakelden we over op zwart. Dat pakt beter op beeld."

"We ontwikkelen ook een soort spionagefolie. Dankzij ons kan de bewaking van de Europese president Charles Michel naar buiten kijken zonder zelf gezien te worden. In de elf jaar dat we voor de Europese Raad werken, hebben we zowat alle ruimtes gezien."

 

De mensen van Media Noord aan de slag in het gebouw van de Europese Raad. Foto RR

Woensdag en donderdag vindt er topoverleg plaats tussen EU-leiders en vertegenwoordigers van ASEAN, dat is de organisatie van tien landen in Zuidoost-Azië. De voorbije week was het dan ook alle hens aan dek bij Media Noord. “Vorige donderdag pas kregen we een telefoontje van de facilitaire dienst van het Europees Parlement. Maandag zijn we dan begonnen met de werken. Vijfhonderd vierkante meter glas blinderen is niet evident, zeker wanneer het gaat om ramen op zes tot acht meter hoogte. Dan moeten we de stelling elke keer verzetten. In de dagen voor zo’n top komen er ook meer en meer bezoekers. Het is telkens puzzelen om enkele uren in de volgeboekte vergaderzalen te kunnen werken.”

Media Noord is nu elf jaar kind aan huis in bij de Europese instellingen, maar gaat zelf terug tot 1993. Het bedrijf uit Hoogstraten is gespecialiseerd in de plaatsing van verschillende soorten glas- en raamfolies. “We doen eigenlijk alles wat op glas kleeft: van decoratie tot zonwerende folie. Het werk dat we in Brussel doen is een leuke ervaring, al is het vaak dag en nacht doorwerken. Maar goed, de regeringsleiders kunnen nu in alle privacy en veiligheid vergaderen.”