Meubelpaleis Merksplas

Wendy zet droom van bompa verder

Meubelpaleis Leemans uit Merksplas opent dit weekend een gloednieuwe toonzaal. Met kleindochter Wendy staat de derde generatie van de familie Leemans aan het roer van de zaak. Stichter Louis Leemans mocht de plannen van Wendy nog mee helpen uittekenen.

De nieuwe meubelwinkel heeft een oppervlakte van 3.900 en vergde een investering van zo'n 3 miljoen euro. Nu Wendy en haar vriend Danny mee in de zaak stappen, is de toekomst van de winkel verzekerd. De winkel is in 1962 opgericht door Louis Leemans als meubelschrijnwerkerij annex verf- en behangwinkel. Drie jaar later volgde al de eerste van vele uitbreidingen: een toonzaal van 500 m2 naast de deur.

"Mijn schoonouders hebben de toonzaal in de daaropvolgende jaren regelmatig uitgebreid, en in 1977 kwamen hun beide zonen Roger en Dirk bij in de zaak. Er kwam een toonzaal op een tweede locatie in Merksplas voor de zonen", vertelt Marita Loomans, de vrouw van zoon Dirk. Ook de echtgenote van Roger en Marita zelf kwamen later mee in de zaak. Marita heeft 10 jaar lang de Zetelhallen op de Vrijheid in Hoogstraten uitgebaat.

In 2014 gaf de oudste kleindochter Wendy aan dat ze mee in de zaak wil stappen. Dit zette bompa Louis opnieuw aan het dromen, en hij sprak de wens uit om Meubelpaleis Leemans in 1 nieuwe toonzaal onder te brengen. "Hij heeft de plannen voor de nieuwe toonzaal nog mee in gang kunnen zetten voor zijn overlijden. Dit bouwwerk was echt de droom van bompa, en we zijn blij dat we dit hebben kunnen realiseren."

Het familiebedrijf wordt vandaag gerund door Dirk en Marita, Wendy en haar vriend Danny, en Roger en May - de ouders van Wendy - die onbezoldigd bestuurder zijn en van hun pensioen genieten. "Familiaal is alles tot in de puntjes geregeld. We zijn als familie sterk op elkaar ingespeeld. We gaan met ons vieren naar beurzen, en beslissen samen wat we in de toonzaal komt."

"De meubelbranche is de afgelopen jaren heel sterk veranderd. Vroeger waren het allemaal eiken meubelen, tot Ikea op de Belgische markt kwam. We moesten meegaan met onze tijd en meer naar het moderne aanbod gaan. Sindsdien hebben we het gamma uitgebreid naar landelijk, klassiek, modern en eigentijds."

De opening van volgend weekend zal sober zijn door de coronamaatregelen. "Een officiële opening met receptie mogen we niet doen. Maar we hebben onze vertegenwoordigers uitgenodigd, en de mensen die meewerkten aan de bouw. Ze zijn uitgenodigd om doorlopend een kijkje te komen nemen. Een beetje mogen we deze mijlpaal toch vieren, nietwaar?"