image021

101 handige tools: heb jij daar tijd voor?

Banner_Made-in_300x250_V2_Teamleader

De tijd waarin je het als onderneming moest doen met vulpen en rolodex is voorbij. Voor elke afdeling van je bedrijf, in welke sector dan ook, bestaat een gepaste hard- of softwareoplossing. Deze zouden moeten helpen om de dingen eenvoudiger te maken. Helaas is de praktijk vaak anders. Het huidige overaanbod aan technologie, gadgets en tools werkt verlammend, waardoor kostbare tijd verloren gaat. En laat tijd nu net iets zijn waar ondernemers wel wat meer van kunnen gebruiken.

 

Meer is minder

In “The Paradox Of Choice – Why more is less” claimt psycholoog Barry Schwartz dat een overvloed aan keuzes consumenten extra stress en angst bezorgt. Dit principe geldt vermoedelijk ook voor bedrijfsapplicaties. Het overaanbod maakt het steeds moeilijker om een perfect fit te vinden, laat staan de optimale manier om die te gebruiken. Zo dreigen efficiencytools net het tegenovergestelde te bereiken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Hamers en zagen

Alle beschikbare technologie ter wereld is daarenboven zinloos als je ze verkeerd gebruikt. Excel is bijvoorbeeld sterk als rekenblad, maar vaak misbruikt voor klantenbeheer, facturatie en boekhouding tot zelfs het volledige salesproces. Alsof je een hamer zou gebruiken om een boom om te zagen.

De meeste kmo’s gebruiken daarnaast ook gespecialiseerde facturatie- en boekhoudsoftware. Deze zijn speciaal ontwikkeld met één specifiek doel voor ogen, maar met een gemeenschappelijk nadeel: je kan ze alleen naast elkaar gebruiken en ze kunnen nauwelijks data uitwisselen. Voeg daaraan nog de eindeloze lijst met tools toe, die bedrijven gebruiken om hun contacten, producten en projecten te beheren. Het wordt snel duidelijk waar het schoentje wringt.

Overvloed aan tools

In sommige ondernemingen wordt nieuwe software in huis gehaald, die enkele weken later alweer de deur wordt gewezen. Soms wordt ook iets geïmplementeerd zonder dat er daarvoor echt een draagvlak is. Tijd om daar iets aan te veranderen, want dat brengt allemaal weinig op.

Mensen gebruiken de software toch niet, of ze moéten, en dan gaat de boel vertragen. Als je al niet bezig bent met knippen en plakken of voortdurend heen en weer springen tussen verschillende tabbladen, dan zorgt het zoeken naar gegevens wel voor tijdverlies. Uiteindelijk zie je de bomen door het bos niet meer. Bovendien wordt het moeilijk om collega’s de juiste of meest recente informatie te bieden als die overal verspreid staat.

Act smarter, think smarter, work smarter

Er bestaan enorm veel tools die een oplossing bieden voor een individueel probleem, maar daar heb je niks aan als ze je niet helpen om vlotter te werken. Wanneer je moet beslissen of je je tools al dan niet gaat gebruiken, overweeg je best een aantal criteria: zal ik hiermee een echt probleem oplossen? Helpt het ons tijd en geld uit te sparen? Of zorgt het net voor dubbel werk?

Dat laatste wil je als ondernemer natuurlijk kost wat kost vermijden. Je komt waarschijnlijk zo al tijd te kort. In dit ebook vind je praktische en strategische tips, waarmee je het beste uit je dag haalt: meer productiviteit en verhoogde efficiëntie.

Teamleader_logoTeamleader beantwoordt met haar online oplossing een pak van de problemen waar kmo's dagelijks mee kampen. Van het beheren van leads en klanten tot het opvolgen van je salesactiviteiten, het verzorgen van customer support en het opvolgen van projecten: Teamleader geeft je alle gegevens die je nodig hebt, allemaal op één plek, terwijl de vele integraties ervoor zorgen dat je nooit meer dubbel werk levert.