60 procent van vertrekkers Ford heeft ander werk

Bijna 60 procent van de werknemers die 3 maanden geleden vrijwillig hun ontslag hebben gevraagd bij Ford en de toeleveranciers, is momenteel opnieuw aan het werk of volgt een langdurige opleiding. De overige 40 procent is dus werkloos, ook na de intensieve outplacementbegeleiding. Het probleem stelt zich vooral bij de grote toeleveringsbedrijven, waar vaak jonge, laaggeschoolde arbeiders er zonder andere vooruitzichten, de brui aan gegeven hebben en nu moeilijk aan een nieuwe job geraken. De VDAB heeft nochtans al veel inspanningen gedaan, zo blijkt uit een overzicht dat werd opgesteld naar aanleiding van 1 jaar aangekondigde sluiting. Infosessies, coaching, een speciale website, outplacement, opleidingen,... Er is al heel wat gebeurd om de 464 vrijwillige vertrekkers te heractiveren. Velen van hen, vooral bij Ford zelf, hadden echter geen begeleiding nodig omdat ze bewust zijn opgestapt omdat ze al een andere job hadden of als zelfstandige aan de slag wilden gaan.

werk ford genkVan de mensen die een opleiding zijn gaan volgen, is er veel interesse voor de zorgsector, aldus nog de VDAB. Bijna 70 mensen willen zich omscholen tot verpleegkundige of verzorgende. Ook voor logistiek is wat belangstelling, ongeveer 35 mensen.

De VDAB is nu in volle voorbereiding om de inspanningen op te drijven voor het moment dat alle andere Ford-gerelateerde medewerkers zonder werk komen te vallen. Het gaat in totaal nog om 5.548 mensen. Voor hen zal in de komende maanden duidelijk worden wat hun opties zijn.