limburg investeert

70% van Limburgse bedrijven klaar om te investeren

De Limburgse bedrijven blijven hun investeringen opdrijven. 7 op de 10 Limburgse bedrijven hebben concrete investeringsplannen in de komende 12 maanden en doen dat vooral vanuit een duidelijke groeiambitie. Dat blijkt uit het vierde investeringsrapport van ondernemersorganisaties Unizo Limburg en VKW Limburg op basis van een bevraging bij 500 Limburgse werkgevers.

Daarnaast is het inzetten op digitalisering en innovatie de belangrijkste drijfveer om meer en sneller te investeren. Investeringen in machines en uitrusting blijven de voornaamste investeringspost, maar het investeringslijstje is lang, met prominente vermeldingen voor opleidingen, ICT en online applicaties, marketing en strategievorming. Bij 3 op 10 bedrijven die investeren in vaste activa worden daardoor ook bijkomende jobs gecreëerd.

Personeel?
Toch blijft er nog heel wat investeringspotentieel onbenut. De onbeschikbaarheid van geschikt personeel wordt meer en meer een hinderpaal en is voor de Limburgse bedrijven vandaag zelfs een grotere kopzorg om nog meer te investeren dan te hoge fiscale en sociale lasten. Onvoldoende eigen middelen en de administratieve overlast blijven ook belangrijke hindernissen. De steun voor Limburg als 'Ontwrichte Zone' blijkt ook na 3 jaar nog onvoldoende bekend te zijn bij investerende bedrijven. Het gevaar op delokalisatie blijft bij 1 op 6 Limburgse bedrijven om de hoek loeren, vooral in de productie en bij grote bedrijven. Loonlastenverlaging blijft de absolute prioriteit voor het Limburgs bedrijfsleven om investeringen te stimuleren.

Bart Lodewyckx van Unizo Limburg vat samen: “De aanhoudende grote groeiambitie van onze Limburgse ondernemingen blijft een belangrijk positief signaal. De Limburgse ondernemers geloven duidelijk in de toekomst en steken nog een tandje bij in hun investeringsplannen. Het feit dat deze investeringen gepaard gaan met een bijkomende tewerkstelling, is niet alleen goed voor het bedrijf in kwestie, maar ook voor Limburg als geheel. Al blijkt die vertaling van investeringen in nieuwe jobs dan ook de grootste kopzorg te zijn voor ondernemers: in de eerste plaats de onbeschikbaarheid van geschikt personeel, maar ook nog altijd de hoge loonlasten. Het is in elk geval duidelijk dat onze ondernemers er met volle kracht voor willen, durven en blijven gaan. Als ondernemersorganisatie zullen wij er dan ook alles voor blijven doen om hen in hun toekomstplannen te ondersteunen, en om bij de regering een verdere en algemene loonlastenverlaging te blijven bepleiten en de ondernemers verder te begeleidingen om de zogenaamde War for Talent te winnen.”

Alles kan beter
Ruben Lemmens van VKW Limburg vult aan: “Onze bedrijven zitten in de flow en investeren volop in de toekomst. Maar het kan nóg beter. Veel investeringspotentieel kan niét verzilverd worden en dat verontrust ons. Veel Limburgse bedrijven worden verplicht ‘met de handrem op’ te investeren door het steeds groter wordend gebrek aan ‘handjes’. Investeringsdossiers worden on hold gezet, naar elders verplaatst of zelfs geschrapt omdat bedrijven vrezen onvoldoende geschikt personeel te kunnen vinden. Op Tsjechië na staan er nergens meer vacatures open dan in Vlaanderen. Er is niet alleen een mismatch tussen vraag een aanbod. Maar er zijn ook gewoon te weinig mensen aan het werk. Onze werkzaamheidsgraad is te laag. Meer mensen aan de slag dus. Allereerst door de uitzonderingen om vroeger te stoppen met werken drastisch te beperken in plaats van ze uit te breiden. Door nog meer in te zetten op gerichte opleidingen en op re-integratie naar de werkvloer, maar ook door veel strenger te worden voor inactiviteit en de zovele systemen die aanzetten om niét te werken. Vaak willen mensen nog aan de slag, al dan niet met een andere jobinvulling dan voorheen, maar worden ze financieel gestraft als ze dat nog doen. Die inactiviteitsvallen moeten er systematisch tussenuit.”