ACP boert goed dankzij bubbels in drankjes

In de rubriek “wist u dat…” serveren we vandaag ACP uit Heusden-Zolder. Want wist u bijvoorbeeld dat zij alle bubbels leveren voor de drankjes die de Coca Cola Company in de Benelux bottelt? Al sinds 1897 is dit bedrijf gespecialiseerd in de fabricage en verdeling van kooldioxide (CO2), en dit zowel in vloeibare als in vaste vorm (droogijs). Een nicheproduct waarmee men letterlijk en figuurlijk goed mee boert… Want ACP wist in het crisisjaar 2009 een omzetstijging van 22,6% te boeken voor een totaal van 18,4 miljoen. “Dat heeft in de eerste plaats te maken met onze verbondenheid aan de consumentenmarkt,” zegt Jan Vansant, algemeen directeur van de hele ACP-groep die eigendom is van een Luxemburgse familiale holding. “Als we een warme zomer hebben, wordt er veel frisdrank met prik gedronken, en dat is dus goed voor ons. Bijkomend hebben we een nieuwe productielijn opgestart in het Nederlandse Geleen en een nieuwe fabriek gebouwd in Polen. En verder wijt ik onze opmars ook aan de conservatieve investeringspolitiek. We kiezen onze locaties heel goed uit, zodat we vrij zeker zijn van het rendement en in tijden van algemene laagconjunctuur niet in de problemen komen.”

Eén van die ‘conservatieve investeringen’ ter waarde van 10 miljoen is de bouw van een nieuwe fabriek in de Elzas, in het stadje Beinheim meer bepaald. “Het zijn onze Limburgse mensen die dat ginds allemaal realiseren,” zegt Jan Vansant. “Afdelingen als engineering en sales situeren zich allemaal op groepsniveau hier in Heusden-Zolder. In Frankrijk gaan we klaar zijn voor de zomer, als voor ons het hoogseizoen aanbreekt.”
Andere opportuniteiten voor ACP zijn innovatie en samenwerking. “Met het Amerikaanse Cold Jet, dat hier in ons gebouw zit, werken we mooie nieuwe projecten uit,” aldus nog de directeur. “Het gaat dan vooral om oplossingen die ervoor zorgen dat de koude keten bij transport van voeding niet wordt doorbroken. Op de luchthaven van Zaventem pakken we binnen enkele maanden uit met een primeur…”