Amakem haalt 1,2 miljoen op bij IWT

Het biofarmaceutisch bedrijf Amakem in Diepenbeek heeft 1,2 miljoen euro aan subsidie ontvangen van het IWT. Amakem gaat het geld gebruiken voor de verdere ontwikkeling van een geneesmiddel voor chronisch obstructieve longaandoeningen (COPD).

 Amakem werd begin dit jaar opgericht door Dirk Leysen en Olivier Defert, voorheen onderzoekers bij Devgen. Ze haalden Jack Elands erbij als ceo.

COPD is een ernstige en complexe ziekte die tot nog toe niet kan genezen worden. Sigarettenrook is de voornaamste oorzaak van COPD. Een aantal veelbelovende geneesmiddelen blijken te falen vanwege te ernstige bijwerkingen. “Amakem focust zich op de ontwikkeling van geneesmiddelen met een lokale werking. Daardoor kunnen we de nevenwerkingen minimaliseren”, zegt Elands. “Met de steun van het IWT kunnen we de ontwikkeling van het geneesmiddel versnellen.”

Amakem haalde begin dit jaar al 1,5 miljoen aan zaaikapitaal op, in een financieringsronde die werd geleid door LRM. Het bedrijf is gevestigd in de life sciences incubator ‘Bioville’, op de biomedische campus van de UHasselt in Diepenbeek.