“Asielzoekers moeten knelpuntberoepen invullen”

Sint-Truiden wordt een belangrijke uitvalsbasis om bewoners van het asielcentrum aan de slag te helpen. Dienstengroep Flexpoint en zusterbedrijf Clixxs willen in de regio het voortouw nemen om de vluchtelingen werk te bezorgen.

stockmans derwael“De 'nieuwe Belgen' zijn een interessante doelgroep die we niet uit het oog mogen verliezen," vindt Joël Stockmans, algemeen directeur van het hr-dienstenbedrijf. "De praktijk leert ons echter dat we deze mensen niet altijd meteen aan het werk kunnen zetten. Het gebrek aan een geldige arbeidskaart is vaak een onoverkomelijke drempel. Daarnaast ontbreekt de basiskennis van de gevraagde taal die noodzakelijk is om te voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van het bedrijf. Opvallend is ook dat de asielzoekers vaak zijn opgegroeid met ander waarden en normen, waardoor een juiste attitude en discipline in een aantal gevallen durft te ontbreken. Die combinatie maakt het momenteel niet evident om voor deze mensen een geschikte job te vinden.”

Toch willen Flexpoint en Clixxs al het mogelijke doen. "Heel positief is alvast dat instanties zoals de VDAB deze doelgroep ondersteunen door hen gepaste taal- en attitudetrainig aan te bieden," aldus nog Stockmans. "Dit helpt ons om de kandidaten klaar te stomen voor de Limburgse arbeidsmarkt. Bovendien doe ik bij deze ook een warme oproep aan de Limburgse bedrijven om oog te hebben voor deze asielzoekers en hen kansen te geven van zodra ze zich aanbieden voor werk. Zij kunnen een deel van de oplossing zijn om knelpuntvacatures in te vullen."

J.Cr.