ASL zet snelste burgervliegtuig in

De Limburgse zakenluchtvaartmaatschappij ASL gaat als eerste in België en Nederland de zakenjet Cessna Citation X inzetten. Dit is het snelste vliegtuig voor burgervluchten en haalt bijna de snelheid van het geluid (mach 0.92 of 992 km/uur).

Een niet nader genoemde Nederlandse industrieel betaalde 20 miljoen dollar (15 miljoen euro) voor het nagelnieuwe toestel. ASL mag het inzetten voor chartervluchten. “Wij zijn bijzonder trots dat we dit juweeltje aan onze vloot kunnen toevoegen,” zegt Philippe Bodson. ASL kan nu terugvallen op een zeer gediversifieerde vloot van ruim 20 toestellen. Drie daarvan zijn eigendom van ASL zelf.

ASL Citation-XASL heeft zoals bekend sinds precies een jaar een thuisbasis in Eindhoven toen het het failliete Solid AiR overnam. De Citation X, die zal opereren vanuit Eindhoven en Antwerpen, is ook in die zin een opsteker en doorstart voor de Nederlandse dochter van ASL. “We hopen wel dat we in Eindhoven meer slots (quotum voor het opstijgen of te landen) voor zakenvluchten kunnen losweken,” zegt Bodson.

Wielerwedstrijd
ASL, met hoofdkwartier in Hasselt en operationeel centrum in Deurne, is voornamelijk gespecialiseerd in het managen van vliegtuigen voor klanten, en het verhuren van die toestellen aan derden. Dankzij het eigen reisbureau ASL Travel kunnen er ook reisconcepten met privévliegtuigen in de markt worden gezet (bijvoorbeeld skitrips naar het Oostenrijkse Ischgl).

Daarnaast is ASL ook actief in medische vluchten (repatriëring en orgaantransporten) en doen de toestellen ook vaak dienst als relaisstation voor tv-zenders (bijvoorbeeld marathons of wielerwedstrijden). “Dankzij deze diverse opdrachten kunnen we ondanks de crisis toch tevreden terugblikken op 2012,” aldus Bodson. ASL haalde een groepsomzet van 19 miljoen euro. De jongste jaren wist het bedrijf het resultaat steevast in zwarte cijfers te schrijven.

Fiche nieuw vliegtuig:

Cessna Citation X

fabrikant: Cessna (VS)

lengte: 23,3 m

spanwijdte: 21,3 m

max. snelheid: mach 0,92 of 992 km/uur

max. vlieghoogte: 15,8 km

bereik: 5.700 km

motoren: 2 x turbofan Rolls Royce

max. aantal passagiers: 12

catalogusprijs: 22 miljoen dollar (16,3 mljoen euro)