studiovision.be // Raf Ketelslagers & Ruud Lathouwers

Barometer bepaalt voor bazen waar bos en bomen zijn

Dat hr-managers vandaag een karrenvracht aan uitdagingen op hun bord krijgen, is een groot understatement. Ze weten vaak niet waar te beginnen en slaan al eens de bal mis in de keuze van hun prioriteiten. Hr-dienstverlener Itzu heeft daarom een instrument ontwikkeld waarmee in iedere organisatie wordt onderzocht wat er precies leeft bij de medewerkers. "Deze analytische barometer brengt de belangrijkste noden en hr-prioriteiten in kaart”, zegt Pieter Maes van Itzu. "Hiermee kan je een doeltreffend hr-beleid uitbouwen."

De lat ligt vandaag erg hoog voor hr-afdelingen: er moet oog zijn voor mentaal welzijn, het duurzaam inzetten en behouden van talent, de betrokkenheid en productiviteit van de medewerkers, enzovoort. En dat in een uitdagende context van bijna constante verandering. Het gevolg? Heel wat hr-verantwoordelijken zien het bos door de bomen niet meer.

“Om daar een antwoord op te bieden hebben we de hr-barometer ontwikkeld", vertelt Pieter Maes, R&D- en innovatiemanager bij Itzu. "Via een intakegesprek, bevragingen van medewerkers, focusgroepen en de bespreking van de bevindingen, volgt er een concreet rapport met diepgaande analyses, conclusies, verbeterideeën van de werkvloer zelf en een duidelijk actieplan. Dit vormt de basis om de juiste accenten te bepalen voor een doeltreffend en toekomstgericht hr-beleid dat meebeweegt met de noden en wensen van medewerkers én in lijn is met de bedrijfsdoelstellingen.”

Itzu wil na een aantal succesvolle implementaties deze hr-barometer op grote schaal introduceren. "Het is ideaal voor organisaties die stappen naar verandering willen zetten, zonder daarom het roer radicaal te moeten omgooien. We zijn helemaal klaar om samen met onze klanten op deze manier een wereld van verschil te maken."