Besam start met koordje-trek

Wellicht elke dag loopt u wel eens langs de oranje pijlen op een automatische schuifdeur van Besam. Een Limburgse onderneming, want vanuit Houthalen-Helchteren wordt de verkoop, het onderhoud en de naservice voor de hele Belgische markt aangestuurd. Naast automatische deuren, slimme luchtgordijnen en inbraakbeveiliging, is Besam recent gestart met zogenaamde 'snelloopdeuren'. "Je ziet het wel eens in de supermarkt, waar als verbinding tussen de winkel en het magazijn," zegt PR- en communicatieverantwoordelijke Marc Deferme. "Het is een soort dekzeil dat zich oprolt als je aan een koordje trekt. Maar we hebben ook systemen met een sensor, die vanzelf op en neer gaan als er een persoon of heftruck nadert."
Besam gebruikt deze snelloopdeuren ook aan los- en laadkades. "Als de poort te lang blijft openstaan, kan de temperatuur sterk gaan schommelen," zegt Marc Deferme nog. "Studies wijzen uit dat de investering heel snel is terugverdiend. Bovendien blijven voedingswaren zo langer vers."
Besam Entrance Systems stelt in Houthalen-Helchteren zo'n 70 mensen tewerk en haalt 12,8 miljoen euro omzet. Het bedrijf behoort tot de multinational Assa Abloy, die wereldwijd meer dan 29.000 medewerkers telt en een jaaromzet realiseert van 3,5 miljard euro.

Wie overigens dacht dat de naam Besam iets te maken heeft met Sesam (open u...) heeft het mis. De oprichter was een zekere Bertels Samuelson, die gewoon de eerste letters van zijn naam heeft gebruikt.