Beurzen kleuren opnieuw dieprood

Het is weer een bloedrode dag op de Europese beurzen geworden. Brussel maakte daar geen uitzondering op. Om 14u was de korf met de belangrijkste twintig aandelen op onze hoofdstedelijke beurs meer dan 3% in waarde gezakt in vergelijking met woensdagavond. Vooral de financiële aandelen werden opnieuw afgeslacht.

Dexia verloor meer dan 9%. Ageas boette 4% in. En KBC liet meer dan 3% liggen. De drie reageerden negatief op de belissing van de Amerikaanse centrale bank. Die gaat de Europese instellingen wat nauwgezetter opvolgen omdat ze verwacht dat er enkele in de problemen zullen komen en dit een weerslag kan hebben op de Amerikaanse dochterbedrijven van die banken.

De problemen kunnen onder meer worden veroorzaakt door de beleggingen die deze instellingen hebben gedaan in overheidsleningen van landen die moeten ondersteund worden om hun verplichtingen na te kunnen komen.

Dat betekent dat de financiële aandelen hun bodemkoersen nog steeds niet hebben gevonden. Het jongste jaar zijn de aandelen van Dexia nu al 47% minder waard geworden. Die van KBC en Ageas staan 40% goedkoper dan twaalf maanden geleden.
Industriële waarden

Naast de financiële aandelen kregen ook de industriële aandelen een stevige tik. Nyrstar kijkt aan tegen een verlies van 7%. Umicore en Solvay worden meer dan 5% achteruit geslagen. En Bekaert levert nog eens 2,65% in.

Hier ligt een nieuw rapport van de Amerikaanse bank Morgan Stanley aan de basis. Daarin stelt de instelling dat Europa en de VS heel dicht bij een nieuwe recessie staan. En dat zou het leven van de industrie wel eens opnieuw erg moeilijk kunnen maken.

Bovendien verlaagde Morgan Stanley ook zijn vooruitzichten voor de wereldeconomie. De bank gaat nu uit van een toename van de economische activiteiten met 3,9% in 2011. Tot nog toe stond de prognose op 4,2%. En voor 2012 gaan de vooruitzichten van 4,5% naar 3,8%.
Goud

Intussen vluchten de beleggers weer in het goud. Het edelmetaal staat nu al boven 1.800 dollar per ons genoteerd.

JVG