big bazar foto

Big Bazar op de fles (in Nederland), 1.300 job op de tocht

De Nederlandse koopjesketen Big Bazar heeft de derde passage voor de rechtbank in Leeuwarden niet overleefd: de rechter sprak het faillissement uit, waardoor ongeveer 1.300 mensen hun baan verliezen. De 11 Belgische winkels, waarvan er zich 4 in Limburg bevinden, zijn in een andere vennootschap ondergebracht en zijn voorlopig niet betrokken bij het faillissement.

De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag na een wekenlange strijd het faillissement uitgesproken over Big Bazar. Een derde ronde van faillissementsaanvragen door schuldeisers, in totaal een 30-tal, was er teveel aan. Zowat 1.300 winkelbedienden en administratieve medewerkers staan op straat.

Het betreft alleen de Nederlandse vestigingen van de discounter. Big Bazar heeft ook vier winkels in Limburg. Het Limburgse personeel baadt in onzekerheid, maar de vier winkels in onze provincie blijven voorlopig gewoon open. In de Lommelse winkel aan de Singel weten ze niet meer dan wat ze lezen in de media: “Wat er gaat gebeuren met de vestigingen in België, is voor ons ook onduidelijk,” luidt het daar. “We weten niet wat morgen brengt.”

En ook het filiaal van Big Bazar aan het Molenweideplein in Lanaken was dinsdagnamiddag gewoon open en klanten liepen er als vanouds in en uit. “Nu en dan krijgen we wel vragen”, zegt één van de medewerkers. “We volgen het nieuws ook via de media, maar voorlopig blijven wij tot open zolang wij geen andersluidende informatie ontvangen. Dat er in Nederland een faillissement werd uitgesproken weten we inmiddels uit de pers, maar wat dat betekent voor de Belgische vestigingen weten we niet. Onze rekken zijn nog goed gevuld, ook al komen er al een tijdje geen leveringen meer door uit Nederland. Hoe het verder moet weten we niet, maar we blijven hopen op een gunstige afloop. We werken hier immers graag.”