N-VA Grete Remen

“Bijberoep beperken tot maximaal 2 jaar”

Vlaams parlementslid Grete Remen (N-VA) stelt voor dat het statuut van zelfstandige in bijberoep beperkt wordt in de tijd. “Na twee jaar moet je kiezen: of je blijft ondernemer of je wordt volledig zelfstandig”, vindt Remen die zelf bedrijfsleider is bij voedingsbedrijf Damhert in Heusden-Zolder. “Want nu doen die bijberoepers de echte zelfstandigen oneerlijke concurrentie aan.”

“Het aantal mensen dat in bijberoep zelfstandig wordt, groeit twee keer zo hard als het aantal echte zelfstandigen”, zegt Remen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) blijkt dat er de laatste vijf jaar 10 procent bijberoepers is bijgekomen, twee keer zoveel als de groei bij de zelfstandigen.

Intussen zijn er al 260.000 zelfstandigen in bijberoep, dat is zonder de 105.000 gepensioneerden mee te rekenen, 1 op 4. “Hoe meer zelfstandigen, hoe beter. Maar een bijberoep zou een overgangsfase moeten zijn, want je betaalt veel minder sociale bijdragen waardoor je ook goedkoper kan werken dan echte zelfstandigen.”

Remen haalt ook uit naar de pas ingevoerde wet op het onbelast bijklussen. “Een klap in het gezicht van echte ondernemers.”

Het hele verhaal en enkele getuigenissen lees je vandaag in Het Belang van Limburg!