schip-computers

Binnenschippers surfen nu ook op digitale vaarweg

Als één van de laatste economische bedrijfstakken, zijn de binnenschippers nu ook bijna allemaal het digitale tijdperk ingetreden. Uit een enquête van Promotie Binnenvaart Vlaanderen bij meer dan 1000 schippers blijkt dat nagenoeg alle binnenschepen (97 procent) tegenwoordig zijn uitgerust met 1 of meerdere pc's. Bijna 70 procent van de schippers zegt een basiskennis van de computers te hebben, en nog eens 21 procent dicht zichzelf een goede kennis toe. Meer dan 80 procent van de apparatuur wordt dagelijks gebruikt voor beroepsdoeleinden. Dit vooral voor het consulteren van elektronische vaarkaarten en voor de elektronische reisaanmelding.

Zo'n 84 procent van de binnenschepen heeft internet aan boord. Dat is 30 procent meer dan in 2005 en 8 procent hoger dan bijvoorbeeld in Duitsland. Alleen oudere schippers houden op dit vlak de boot nog af. E-mail wordt vooral gebruikt voor contact met de opdrachtgevers, collega's en voor privédoeleinden.

Intussen heeft ook 81 procent van de binnenschepen het Automatische Identificatie Systeem (AIS) aan boord. Een spectaculaire stijging (slechts 12 procent in 2010) die is te wijten aan de verplichting om hiermee de haven van Antwerpen aan te doen. Toch zijn de meeste ondervraagden gesteld op hun privacy en willen ze hun positie of vaarrichting liever geheim houden.