ZeppelinPlant-1

Bouw van Sabic doet Zeppelin stijgen

Ja, het is waar: de firma Zeppelin in Genk werd ooit gesticht door Graf Ferdinand von Zeppelin, de uitvinder van het ballonvormige luchtschip. Wat Zeppelin vandaag doet, staat hier echter mijlenver vanaf. "We zijn geëvolueerd van silobouwer naar een totaalleverancier van petrochemische plants," legt afgevaardigd bestuurder Jos De Backer uit. "Onze groep is wereldwijd actief, met een omzet van zo'n 2 miljard euro. De lokale entiteiten, zoals hier in Genk, vormen de schakels die nodig zijn om op wereldschaal een rol van betekenis te kunnen spelen. Anders red je het niet, want momenteel zijn in Europa de investeringen in de petrochemie bijna verwaarloosbaar. In het Midden-Oosten natuurlijk niet. Daar lachen ze met een projectje van 10 of 50 miljoen euro."

Toch wist Zeppelin Belgium in Genk nog één van de schaarse investeringen in West-Europa mee te pikken. "Vlakbij de deur hebben wij de hele fabriek van Sabic gebouwd," zegt Jos De Backer nog. Het Saoudische bedrijf maakt hier kunststoffen voor de automobielindustrie. "Een project van 50 miljoen euro, waar we uiteraard heel blij mee waren. Dat vertaalt zich ook in het resultaat van 2010. In de nabije toekomst zijn de vooruitzichten iets minder rooskleurig. De crisis is in onze sector zeker nog niet voorbij."

Bij Zeppelin in Genk werken bijna 50 mensen. De omzet voor 2009 was iets minder (13,2 miljoen) omdat veel facturen van het megaproject voor Sabic zijn verschoven naar 2010. Dat eindresultaat is vooralsnog niet bekend.