Essers-Parking-300×200-1

Computer wijst ideale parking aan bij Essers

De logistieke groep H.Essers heeft op de jaarlijkse Truck Awards een mooie tweede plaats behaald in de categorie Truck ICT. Het is de bekroning van een project dat Essers heeft ontwikkeld om enerzijds de veiligheid te verhogen en anderzijds ook de efficiëntie van het logistieke proces te optimaliseren. Meer concreet bestaat het gelauwerde project uit 2 delen.

Het eerste is de installatie van een track and tracesysteem op alle voertuigen van de groep. Hiermee kan niet alleen de positie gecontroleerd worden, maar ook waar en wanneer een trekker aan een oplegger wordt gekoppeld of afgekoppeld. Dit systeem heeft bij Essers nu al geleid tot productiviteitstoenames van gemiddeld 7 % en verbruiksbesparingen tot 46% voor de frigo-units.

Het tweede deel is een computermodel dat bepaalt waar de trucks het best parkeren op de terreinen van Essers of voor welke kade ze moeten gaan staan. De nummerplaat wordt herkend, waarna de meest ideale plaats wordt toegewezen. Dit zorgt voor een optimale bezetting en rendementsverbetering om te lossen en laden. Hoewel het aanvankelijk alleen voor intern gebruik werd ontwikkeld, heeft Ikea in Winterslag het systeem intussen al aangekocht en toegepast.

Op de ICT-dienst van H.Essers werken intussen zo'n 70 mensen fulltime...