De-Zigeuner-1

De Zigeuner: 3,5 miljoen voor nieuwe bussen

Ieder jaar koopt busbedrijf De Zigeuner uit Diepenbeek 5 tot 10 nieuwe bussen. "Goed voor een gemiddelde investering van 350.000 euro per stuk," weet zaakvoerder Rik Vanheusden. "Ook dit jaar, crisis of niet... We zitten dus in een erg kapitaalintensieve sector, maar door onze ervaring schrikt ons dat niet af."

Ondanks de grote rush op goedkope vliegtickets, blijft De Zigeuner trouw zweren aan autocarvakanties. "Heel veel mensen kiezen voor het gemak van begeleide reizen die vertrekken aan hun deur," zegt Rik Vanheusden nog. "Daar zien we niet snel verandering in komen. Zeker oudere mensen weten niet hoe dat allemaal marcheert op luchthavens en treinen. Ze willen geen kopzorgen en kiezen daarom steevast voor het comfort van de bus en hun vertrouwde gidsen. Vooral citytrips zijn altijd volgeboekt. Ook jongere mensen kiezen daarbij vaker voor de bus."

Het bedrijfsresultaat van De Zigeuner is goed, ongeveer 11 miljoen euro, evenveel als in 2009. "Normaal gaan we 10 tot 15% vooruit, maar nu dus niet. Door de crisis zijn mensen toch iets voorzichtiger geweest in hun uitgaven. Bovendien doen wij ook schoolvervoer in onderaanneming voor de De Lijn, en werd juist daar flink bespaard. Voor 2011 ziet het er weer wat beter uit, al baart de hoge dieselprijs ons natuurlijk wat zorgen. Wij kunnen die stijgingen niet zomaar doorrekenen natuurlijk. Maar ik bekijk het zo: mensen die normaal met de auto op verlof gaan, moeten ook meer voor hun diesel betalen, en zullen misschien daarom toch voor de bus kiezen... "