kapitalisme-300×225-1

"Denkt ABVV dat het al 1 april is?"

ABVV-Limburg heeft aan het hoofdkantoor in Hasselt opnieuw het spandoek 'Kapitalisme schaadt de gezondheid' opgehangen. Zowel Voka als Unizo reageren furieus. "Is het 1 april of 9 februari?," vraagt Johann Leten van Voka zich af.

"De overheersende kapitalistische ideologie leidt tot monopolies, megarijkdom van enkelen, gigantische ongelijkheid, milieuvervuiling, verknechting van de werkenden, afbraak van sociale rechten en armoede," zegt provinciaal ABVV-secreataris Rob Urbain in het begeleidende persbericht. "Rechtse liberale partijen zijn een uitzaaiing van deze kapitalistische kanker en helpen dit kapitalistische systeem weer recht krabbelen. Mensen staan intussen stijf van de onzekerheid en angst. De ratrace leidt tot gigantische stress bij de hardwerkende burgers en gigantische winsten bij o.m. de farma-industrie."

"Is dit een 1-aprilgrap, of echt om te huilen?" reageert Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka-Limburg. "Of zijn de spandoeken misschien voor Egypte of Tunesië bedoeld? Triestig om te moeten vaststellen dat het ABVV garen probeert te spinnen uit het opjutten van de werknemers tegen hun werkgevers met strijdtaal van voor de oorlog. We hopen dat dit slechts een actie is van enkele bekrompen syndicalisten met heimwee naar de tijd van Karl en andere Marxen."

En ook Unizo-Limburg vindt de uitspraken van het ABVV 'hallucinant'. "Dit is een schrijnend dieptepunt die tot een volledige impasse van het sociaal overleg leidt," zegt directeur Joël Stockmans. "Met destructieve oproertaal los je niets op. In plaats van irrealistische, zinloze boodschappen te verspreiden, zou het ABVV beter een cursus efficiënt onderhandelen volgen."