illocare leten beke

“Derde prik? Moet kunnen op de werkvloer”

"Mocht er een derde prik nodig zijn moeten we de vaccinaties laten verlopen via de eerstelijnsdiensten en de werkvloer. Samen met de arbeidsgeneeskundige diensten kunnen hiervoor proeftuinen in de bedrijven worden opgezet." Dat vindt Johann Leten van Voka Limburg. Voor minister Wouter Beke is dat inderdaad een optie, weliswaar onder strikte voorwaarden, zoals de noodzaak van zo'n extra prik en de ontwikkeling van de virusvarianten.

Minister Beke en Voka Limburg waren vrijdag op bezoek bij IlloCare, de gloednieuwe fabriek voor mondmaskers die onlangs in Genk werd geopend. Het bedrijf is goed voor een jaarproductie van 100 miljoen stuks en zorgt daarmee voor stabiliteit in de lokale vraag.

23 miljoen nieuwe Pfizers
Beke was onder de indruk en loofde IlloCare voor de toegevoegde waarde in de strijd tegen het coronavirus. De minister wees daarnaast op het succes van de vaccinatiecampagne. “Het ziet ernaar uit dat we dit weekend de 80%-vaccinatiegraad bereiken. Daarmee zijn we op dit moment een van de snelst vaccinerende landen ter wereld. We hebben de financiering van de vaccinatiecentra verlengd tot midden oktober en ons geëngageerd voor 23 miljoen prikken van Pfizer.”

Johann Leten van Voka Limburg vindt dat in de toekomst het vaccinatieprogramma wordt geïntegreerd via de eerstelijnsdiensten en op de werkvloer. “We moeten proeftuinen organiseren in bedrijven, en dit samen met de arbeidsgeneeskundige diensten”, vindt Leten. “Zo kunnen ondernemingen hun steentje bijdragen om hun werknemers gezond te houden en de continuïteit van de bedrijfsvoering niet in het gedrang te brengen.”

Minister Beke had oren naar die oproep, al wees hij ook op de bestaande onzekerheden. “De organisatie van de vaccinatiecampagne hangt ook samen met de noodzaak van een derde prik, de duurtijd van de bescherming van de vaccins, de mogelijke opkomst van nieuwe varianten van het virus, enzovoort. Als herhalingsvaccins nodig zouden blijken, dan is het de bedoeling om ze te integreren in de reguliere werking, naar analogie met het griepvaccin. Het is dan een optie om werknemers te vaccineren via de bedrijfsgeneeskundige diensten. Ook de huisarts zal daarin een belangrijke rol opnemen”, aldus Wouter Beke.