Dag van de Uitzendkracht-00.HOOFDFOTO

Dikke start vet feestje voor uitzendkrachten

De Lummense rapper Dikke en surprise act Compact Disk Dummies vormden afgelopen weekend de line-up voor de Nacht van de Uitzendkracht. Meer dan 2.000 interimmers waren hiervoor naar discotheek Versuz afgezakt. Vlaams minister van Werk, Jo Brouns, mengde zich in de menigte om het belang van uitzendarbeid voor de continuïteit van ons bedrijfsleven te onderstrepen. Organisatoren Trixxo en PXL zagen dat het goed was...

Trixxo Jobs, de uitzendtak van Trixxo, bestaat 10 jaar en dat moest gevierd worden. Vlak naast hun eigen arena, in discotheek Versuz, daagden meer dan 2.000 uitzendkrachten op voor een vet feestje. De verjaardag was niet de enige reden voor het initiatief (dat trouwens tientallen jaren geleden voor het eerst in de toenmalige Dockside werd georganiseerd door Actief Interim).

Kosten beheersen

“Uitzendkrachten spelen een significante rol in de hedendaagse arbeidsmarkt. Ze verdienen het om ook eens in de spotlight te staan”, aldus Jennifer De Keersmaecker, algemeen directeur van Trixxo Jobs.
Uit de meest recente cijfers van Federgon blijkt dat er in 2022 maar liefst 744.649 tijdelijke werkkrachten actief waren in België, waarvan 488.562 uitzendkrachten en 302.689 jobstudenten. Een stijging van 2,5% ten opzichte van het jaar voordien. "Het is duidelijk dat uitzendwerk zeer relevant blijft", aldus nog Jennifer De Keersmaecker. "Het is dé springplank voor starters, kansengroepen en kandidaten die nog zoekende zijn naar hun carrièrepad of verschillende ervaringen wensen op te doen. Bovendien is uitzendwerk de gedroomde opstap naar vast werk. Tegelijkertijd biedt werken met uitzendkrachten voor bedrijven de nodige flexibiliteit in hun personeelsbeleid en de mogelijkheid om hun kosten te beheersen.”

Vlaams minister van Werk Jo Brouns ondersteunt deze boodschap. “Met 241 beroepen op de knelpuntberoepenlijst van VDAB is de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds nijpend. Meer dan ooit hebben we nood aan nieuwe talenten op onze arbeidsmarkt, denk bijvoorbeeld aan mensen met een arbeidsbeperking, leefloners, jongeren zonder diploma,… Voor deze nieuwe talenten kan uitzendarbeid de perfecte opstap naar een duurzame loopbaan zijn. Uitzendarbeid is een win-win: de uitzendkracht ontdekt en ontwikkelt zijn of haar competenties, én bij bedrijven kan er op een flexibele manier personeel ingezet worden afhankelijk van de noden. Ik zet deze waardevolle sector dan ook graag, samen met Trixxo en PXL, tijdens de Nacht van de Uitzendkracht extra in de kijker.”

En ook bij mede-organisator PXL hebben ze zo hun redenen om hun wagonnetje aan het concept vast te hangen. “Net als Trixxo werken wij dagdagelijks met en voor mensen”, aldus Heidi Croes, adjunct-algemeen directeur. “Onze samenwerking met Trixxo biedt onze studenten niet alleen werkgelegenheidskansen, maar ook waardevol loopbaan- en studieadvies. Bovendien verdienen velen van onze studenten zowel tijdens als buiten het academiejaar een centje bij als jobstudent, of kan uitzendwerk voor hen na het afstuderen een mooie (eerste) werkervaring opleveren. We ondersteunen dit initiatief dan ook van harte.”

En toen, na de officiële plichtplegingen, barstte het feest los. Dikke en de Compact Disk Dummies deden hun uiterste best. In de vroege uurtjes keerde de rust pas weer in de Versuz. Een volgende editie in 2025?