DSM heeft honger en dikke portemonnee (en kondigt overnames aan)

DSM, producent van onder meer vitaminen, enzymen en sterke vezels, verwacht binnen afzienbare tijd belangrijke overnames te kunnen bekendmaken. Het zal volgens financiële man Rolf-Dieter Schwalb niet om een megaovername gaan maar om acquisities en partnerschappen die nauw aansluiten bij de bestaande activiteiten.

'Op onze lijst staan bedrijven waarvan de meeste namen relatief onbekend zijn', zei Schwalb in een telefonische persconferentie. De cfo gaf een toelichting op de gisteren bekendgemaakte verkoop van het concernonderdeel elastomeren (synthetische rubbers voor toepassing in auto's) aan chemieconcern Lanxess.

De verkoop is de laatste van in totaal euro 1,2 mrd aan desinvesteringen waarmee DSM afscheid neemt van cyclische chemie. Topman Feike Sijbesma spreekt van 'de voltooiing van de strategie die van DSM een life sciences- en materials sciences-concern maakt.'

Met de uitspraken seint het concern aan aandeelhouders dat het nauwelijks renderende kapitaal van de oorlogskas van euro 1,5 mrd (zonder bankkrediet) naar behoren zal worden geïnvesteerd.

Elastomeren is schuldenvrij verkocht voor euro 310 mln in contanten, goed voor een boekwinst van ruim euro 100 mln.

DSM heeft weinig moeite gehad om elastomeren te verkopen, het bedrijfsonderdeel dat elastische rubbers maakt voor vooral auto's en als dakbedekking. 'Er was interesse van een behoorlijk aantal marktpartijen', stelt DSM-bestuurslid Nico Gerardu, verantwoordelijk voor onder meer DSM Performance Materials.

Gerardu noemt de verkoopprijs (euro 310 mln in contanten zonder schulden, goed voor ruim euro 100 mln boekwinst) 'fair'. 'Het is zes keer het verwachte brutobedrijfsresultaat (ebitda) over 2010, een historisch hoog resultaat, terwijl het onderdeel in 2009 nog break-even draaide.'

Ook naar de werknemers toe is het een goede transactie, aldus Gerardu, gelet op de 'strategische fit met mooie groeikansen'. 'Lanxess is een gerenommeerde strategische partij die het hoofdkantoor voor deze activiteit in Geleen wil vestigen, daar wijst alles op.'

DSM Elastomers telt wereldwijd 420 werknemers en verwacht in 2010 een omzet van euro 380 mln. Het onderdeel heeft in Geleen een productiecapaciteit voor synthetisch rubber van 160.000 ton en in Brazilië een capaciteit van 40.000 ton.

Lanxess, voorheen een chemiedivisie van het Duitse farmaconcern Bayer, dat de divisie in 2005 naar de beurs bracht, heeft een productiecapaciteit voor dit materiaal van 120.000 ton in Duitsland en de Verenigde Staten. De aankoop betekent voor Lanxess een aanzienlijke vergroting van de activiteiten in synthetische rubbers, zowel in capaciteit als geografisch.

De verkoop is volgens Gerardu geholpen doordat DSM een productietechniek voor de rubbers heeft ontwikkeld die de energie- en productiekosten reduceert. Gerardu: 'Zonder die techniek was de elastomeren ook goed verkocht, maar mét is het de slagroom op het toetje.'

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.