CL-080611-1Kristal.1-300×198-1

Duitsers azen op Hansen Transmissions in Lommel

De Duitse groep ZF Friedrichshafen, tot 2007 nog eigenaar van Punch Powertrain in Sint-Truiden, brengt een bod uit op alle aandelen van Hansen Transmissions. Daarmee krijgt Hansen, met de grootste fabriek van de groep in Lommel, een waarde mee van bijna 500 miljoen euro. ZF legt per aandeel 66 pence in cash op tafel voor ieder aandeel van Hansen, dat genoteerd staat op de beurs van Londen. De prijs die ZF biedt ligt bijna twee keer hoger dan de slotkoers van het aandeel Hansen vorige vrijdag.

Analisten zijn het er over eens dat het bod van ZF fair te noemen valt. Hansen leed de afgelopen jaren onder de financiële crisis. Een eventueel hoger bod wordt echter niet uitgesloten, bijvoorbeeld vanuit Chinese hoek.

ZF heeft wel al een akkoord met Suzlon, de grootste producent van windturbines in India, dat 26% van de aandelen van Hansen bezit, en met de Britse investeringsmaatschappij Ecofin, goed voor ruim 12% van de Hansen-aandelen. In Londen steeg het aandeel Hansen gisteren meteen met ruim 90%.

Truiens verleden

ZF is een specialist in transmissiesystemen voor de autowereld. Zo verkocht het in 2007 nog de fabriek ZF Getriebe in Sint-Truiden aan Punch International van Guido Dumarey, die het op zijn beurt verkocht aan LRM, GIMV en Capricorn. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot in 1895: de fundamenten ervan werden nog gelegd door de graven Zeppelin en Soden.

De Duitse groep ZF Friedrichshafen wil met de aankoop van Hansen de uitbouw van divisie tandwielkasten voor windturbines versnellen. Midden vorig jaar kondigde ZF nog een akkoord aan met Vestas, de grootste winddmolenbouwer ter wereld, voor de levering van tandwielkasten. Daarvoor wordt momenteel in de VS een nagelnieuwe fabriek gebouwd in Gainesville (Georgia). Maar die is pas volgend jaar operationeel.

Hansen op zijn beurt, beschikt naast de hoofdzetel in Edegem en de productievestiging in Lommel, over afdelingen in India (Coimbatore) en China (Tianjin). Alles samen werken er 1.500 mensen, vorig jaar goed voor een omzet van 380 miljoen euro.

DC/K.Me

Foto: Robin REYNDERS