martine GRL

Duitsers pompen 2 miljoen in Lummense fabriek

De Duitse eigenaars van de Lummense glasrecyclagegroep GRL investeren op dit moment zo’n 2 miljoen euro in het bedrijf. “Een blijk van vertrouwen van de moedermaatschappij”, zegt CEO Martine Meuws. “De investering dient om de kwaliteit van het te recycleren glas nog te verbeteren, aangezien de eisen van onze klanten, de grote glasproducenten, alsmaar hoger worden.”

GRL is bij het brede publiek vooral bekend als ophaler van het glas van zo’n 4.000 glasbollen. De glasscherven worden door producenten van glas en flessen gebruikt om nieuw glas of flessen te maken, of aan producenten van isolatiemateriaal die er bijvoorbeeld glaswol van maken. “Glas is geen afval, maar een zeer dankbare grondstof”, zegt Martine Meuws. “Het is oneindig recycleerbaar. Het glas moet daarvoor niet alleen ontdaan worden van allerlei resten – denk aan mayonaise, confituur, choco en meer van dat fraais – maar het mag ook geen resten van plastic, keramiek, steen of porselein bevatten. Want dat zorgt bij de productie van nieuw glas voor vervelende ‘wratten’ in het glas.”

GRL investeert daarom voor zijn recyclagebedrijf in Lummen 2 miljoen euro om dat proces te stroomlijnen en nog te verbeteren. “Dat is nodig omdat de grote glasbedrijven hun kwaliteitseisen opdrijven. Maar het is ook een teken van vertrouwen van onze nieuwe eigenaar, de Duitse reus Rhenus-Remondis.” De Duitse groep is sinds de overname van GRL één van de grootste Europese spelers in de glasrecyclage en logistiek.