FacThory

Eerste poort van fabuleuze fabriek zwaait gezwind open

Op het Thor Park in Genk werd maandag het officiële startschot gegeven van FacThory, een experimentele test- en productieruimte die innovatie bij Limburgse maakbedrijven moet faciliteren. De eerste fase is nu klaar, goed voor een resem van innovatieve, hightech toestellen op 3.500 m² productievloer, 1.000 m² labo- en testruimtes en 3.500 m² kantoren.

Het was Vlaams minister van Economie Jo Brouns die de FacThory officieel mocht openen, samen met de andere partners die 24 miljoen euro voor het project in de kas hebben gestopt: Stad Genk, Vlaio, EFRO, LRM, KU Leuven en POM Limburg. Vanaf nu kunnen bedrijven uit de slimme maakindustrie dus gebruik maken van de faciliteiten, die na de afronding van fase 4, zo’n 30.000 m² in beslag zullen nemen.

“De opening van FacThory is een belangrijke mijlpaal voor Limburg én daarbuiten”, licht Tom Vanham, algemeen directeur van LRM toe. “Dit multifunctionele maakgebouw is voorzien van innovatieve, hightech toestellen die een zeer brede inzetbaarheid kennen in verschillende industriële sectoren zoals luchtvaart, defensie, voeding en automotive. FacThory is daarmee de perfecte uitvalsbasis voor kleinere bedrijven die op zoek zijn naar een vaste locatie, of voor grotere – Belgische en internationale – bedrijven die ongestoord aan nieuwe producten of processen willen werken, los van het hoofdkantoor. Zij vinden er een externe R&D-site én komen er in aanraking met andere innovatieve bedrijven die aan smart manufacturing en industry 4.0-gerelateerde toepassingen werken.”

Collega Koen Nulens, Head of Corporate Real Estate bij LRM, vult aan: “Dat het concept aanslaat, is nu al duidelijk. Verschillende bedrijven, waaronder Boolean, ViManPro, Gabriel, Merino Consulting Services en Sirris kiezen voor deze fabriek van de toekomst als uitvalsbasis voor hun business. Door al die bedrijven letterlijk onder één dak samen te brengen, ontstaat er een sterk ecosysteem, waarin knappe kruisbestuivingen tot stand komen.”

Minister Jo Brouns is fan. “Facthory is de fabriek van de toekomst en zal een hefboom zijn om duurzame, circulaire en digitale toepassingen te realiseren voor de maakindustrie. Thor Park zal goed zijn voor de creatie van 5.000 jobs waardoor het één van de belangrijkste economische hubs van Limburg zal worden.”