Nieuws Limburg Eerste recycleerbaar salon en bed komen uit Limburg

Eerste recycleerbaar salon en bed komen uit Limburg

Eerste recycleerbaar salon en bed komen uit Limburg

Zowel Veldeman Bedding uit Opglabbeek als Indera uit Dilsen-Stokkem hebben zopas een revolutionair product voorgesteld. Onafhankelijk van elkaar hebben de Limburgse familiebedrijven respectievelijk een bed en een salon ontwikkeld die voor 100% kunnen gerecycleerd worden.

De meubelindustrie heeft nog een lange weg af te leggen om duurzame producten te maken. De Limburgse bedrijven Veldeman Bedding en Indera (Mecam-groep) nemen echter een pioniersrol op in hun sector door volgens het cradle-to-cradle principe een heel innovatief concept op de markt te brengen.

Zo heeft Veldeman Bedding een boxspring én matras ontwikkeld die de consument na gebruik zelf volledig uit elkaar kan halen. Alle onderdelen kunnen afzonderlijk gerecycleerd en dus opnieuw gebruikt worden. Voor het ontwerp is gekozen voor een beperkt aantal materialen, allen met een lage milieu-impact. Zo is de hoes van de matras gemaakt van gerecycleerde petflessen. In plaats van lijm en nietjes worden kliksystemen gebruikt, waardoor alle onderdelen gemakkelijk met de hand kunnen gedemonteerd worden. Materialen als hout en ijzer blijven zuiver en kunnen dus makkelijk gescheiden worden. Resleep, zoals het concept heet, is volgens Veldeman Bedding een wereldprimeur.

Enkele kilometers verderop komt zitmeubelfabrikant Indera, het designmerk van de Mecam-groep, met een soortgelijke innovatie aandraven. Met Sintese Eco (ontwerp van Studio Segers) is de 100% recycleerbare versie gemaakt van de modulaire sofa Sintese, één van de bestsellers uit het gamma van Indera.

De sofa is gemaakt van een beperkt aantal materialen en kan volledig uit elkaar worden gehaald in diverse componenten. Zo wordt de zetel makkelijk om te herstofferen, maar weet ook het containerpark raad met alle onderdelen.

Indera heeft rond het concept zelfs een totaal nieuw businessmodel ontwikkeld. Zo kunnen bedrijven de sofa’s gaan leasen, waardoor herstellingen en herstofferingen inbegrepen zijn. Aan het einde van de cyclus neemt Indera het product terug voor volledige recyclage. Het M-Hotel in Genk zal als eerste van deze formule gebruik maken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.