HBvL Lecocq Flavours

Eeuweling droomt van terugkeer naar Hasselt

Bij Lecocq Flavours in Zonhoven hebben ze plannen. De kmo, gespecialiseerd in vloeibare aroma’s en distillaten, wil 100 jaar na zijn geboorte uitbreiden. En als het even kan wil het bedrijf ooit nog terug naar zijn roots in Hasselt. Een verhaal met een heerlijk geurtje.

"De gustibus et coloribus disputandum est." Het zou zowaar de lijfspreuk van de Zonhovense kmo Lecocq Flavours kunnen zijn. Waarbij de ontkenning ‘non’ doelbewust is weggelaten. Want binnen de muren van het bedrijf wordt er dagelijks over smaken en kleuren gediscussieerd. Dat is immers hun corebusiness. Bij het grote publiek zal Lecocq Flavours niet meteen een belletje doen rinkelen. Nochtans viert het bedrijf dit jaar zijn 100ste verjaardag.

Chocolade
Vandaag zijn de vloeibare smaaksubstanties van Lecocq terug te vinden in ongeveer alle gins en ijsjes, en de meeste plaatselijke bieren, snoepjes en chocolades van deze bodem. Daarmee gaat dit bedrijf bij ongeveer iedereen ongemerkt over de tong. “Onze roots liggen in de alcoholische sector. We zijn kind aan huis van de meeste brouwerijen en (gin-)stokerijen. Maar ook als je in ons land een vanille-ijsje eet, dan komen de aroma’s quasi gegarandeerd van bij ons. Ook heel wat chocoladefabrikanten zijn hier klant. We maken af en toe zelfs speciale smaak- en geurstoffen voor lokaas voor vissen”, lacht zaakvoerder Olivier Lecocq.

Export
Namen van klanten mag Lecocq niet noemen, maar ook de zeer grote spelers uit de voedingsindustrie werken met de Limburgse aroma’s. “De smaken zijn ook meer gevarieerd dan vroeger. Denk maar aan al die flavoured waters, of aan ijsjes met marshmellowsmaak of chilitinten. Dat was vroeger ondenkbaar. We spelen daar met plezier op in”, zegt Eveline Sticker, die een paar jaar geleden als zakelijke partner door Olivier aan boord werd gehesen. De Limburgse aroma’s vinden ook met gemak hun weg naar het buitenland. Ongeveer de helft van de productie is bestemd voor export, tot in Afrika toe. “Wie in Ghana, Sierra Leone of Liberië een plaatselijk gestookte gin of cognac drinkt, drinkt feitelijk een Limburgs product”, zegt Olivier Lecocq.

Het familiebedrijf bestaat intussen exact 100 jaar. Een mooi moment om na te denken over de toekomst. "We hebben resoluut gekozen voor groei, vooral in onderzoek en ontwikkeling", aldus Eveline Sticker. "De co-creatie om aroma’s op punt te stellen en nieuwe recepturen te ontwikkelen: daar ligt onze sterkte." Het plan voor de onmiddellijke toekomst is dan ook de uitbreiding van het labo. Daarmee zal ook het bedrijfsgebouw in Zonhoven snel te klein en aan uitbreiding toe zijn. “Maar als het ooit kan, dan keren we terug naar onze roots in Hasselt”, zegt Olivier Lecocq. “Het is niet meteen voor morgen, er zijn geen concrete plannen daaromtrent. Maar we denken er wel iedere dag aan. Ooit komt het er van.”